Fegyelmit kaphat a szmolenszki katasztrófát vizsgáló ügyész

2011.06.13. 11:28
Elvették Marek Pasionek lengyel ügyésztől a Tu-154-es kormánygép tavaly áprilisi szmolenszki katasztrófájának ügyét, mert kapcsolatban állt amerikai ügynökökkel, a lengyel belbiztonsági ügynökség volt vezetőivel és az ellenzéki Jog és Igazságosság párt politikusaival.

A lengyel katonai főügyészségen civil ügyészként dolgozó Pasionek az ügy vizsgálati eredményeit is kiszivárogtatta a Rzeczpospolita és a Nasz Dziennik című lengyel lapoknak, ezért múlt csütörtökön elvették a szmolenszki vizsgálat aktáit, lepecsételték az irodáját és fegyelmi eljárás indult ellene.

A Gazeta Wyborcza című baloldali liberális újság hétfőn közölt értesülései szerint Pasionek a Kaczynski volt kormányfő vezette ellenzéki Jog és Igazságossághoz (PiS) kötődött. Kezdetben a titkosszolgálatok koordinálásával megbízott Zbigniew Wasserman munkatársa volt, a PiS kormányzásának utolsó időszakában pedig a katonai főügyészséghez helyezték át.

A lap megszerezte Pasionek mobilhívásainak listáját, amiből kiderült: többször beszélt a jobboldali Nasz Dziennik és a konzervatív Rzeczpospolita című lapok újságíróival. Többször hívta a PiS központját és egyik parlamenti képviselőjét is. Az ügyészség ki is hallgatta emiatt, de ő tagadta, hogy újságírókkal állna kapcsolatban. A Gazeta értesülései szerint Pasionek CIA és az FBI ügynökeitől, vizsgálják meg, nem-e az oroszok idéztek elő mesterséges ködöt a szmolenszki katonai repülőtéren, ami miatt a Kaczynski elnököt és a 95 fős kíséretét szállító repülő lezuhant.

Pasionek nem közvetlenül vizsgálta a szmolenszki katasztrófát, egyike volt annak a két ügyésznek, akik felügyelték a nyomozást. Főnökével, Parulski tábornokkal rossz viszonyban volt, konfliktusuk különösen kiéleződött, amikor 2010 júniusában Pasionek a katasztrófa ügyében Moszkvába utazott. 16 napig tartózkodott ott, de csak 3 napig dolgozhatott, mert az ügyészség nem intézte el a szükséges akkreditációt.

A PiS illetékesei és Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszter szerint Pasioneknek joga volt ahhoz, hogy bizonyos információkat átadjon harmadik félnek. Jogi szakértők szerint az a kérdés, hogy ezt saját kezdeményezésre, a vizsgálati eredmények iránt érdeklődő fél megfelelő hivatalos beadványa nélkül tette-e, mert ez esetben fegyelmi eljárás indul ellene.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport