Árat emelhetnek a pálinkafőzdék
Pálinka csak Magyarországon termelt gyümölcsből készülhet, és a főzés minden egyes lépését az országhatáron belül kell elvégezni. A hazai gyümölcstermesztést azonban több alkalommal is komoly problémák sújtották az elmúlt években, például a barack ára az egekben van: amíg néhány évvel ezelőtt még 200 forintért lehetett hozzájutni a gyümölcshöz cefrézéshez, addig legutóbb már 400 forintos kilónkénti árról lehetett hallani – mondta el az InfoRádiónak a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.
Mihányi László további nehézségként említette, hogy a pálinkát komoly adó sújtja, amit bele kellene építeniük az árakba. Az áremelést azonban nemcsak a gyümölcsök drágulása, hanem az egyéb, például az energia és az üzemanyagok árának az emelkedése is indokolttá tenné.
A pálinkatanács elnöke szerint a lehetséges áremelés mértéke terméktől, gyümölcstől is nagyban függhet, de az sem okoz könnyebbséget, hogy a piac éppen, hogy újranyitott, bár a 2019 előtti évekhez képest még mindig nagyjából 40 százalékos lemaradásban van.