Magyarországon is itt az omikron

GettyImages-1268262280
2021.12.13. 14:18

Az országos tisztifőorvos az M1 Híradóban nyilatkozott, ahol elmondta: a beérkezett mintákból két esetében kimutatták a koronavírus omikron variánsát. Több esetet még nem fedtek fel, de mint arra korábban utaltak, Európában a variáns már közösségi terjedést mutat, így nem meglepő a magyarországi megjelenése, írta meg az InfoStart. 

Mint Müller Cecília hangsúlyozta, hogy ettől függetlenül egyértelműen a delta uralkodik a vizsgálati eredményekben, közel 100 százalékban ez okozza a megbetegedéseket.

Az országos tisztifőorvos megismételte, a harmadik oltás felvétele most még fontosabb.

Az eddigi két igazolt omikron-variáns által okozott fertőzést a Neumann Labs-ben azonosították, további gyanús eseteket pedig még vizsgálnak. A magyar laboratórium nemrég bevezetett új PCR vizsgálata képes kimutatni minden új koronavírus-fertőzést, és külön kimutatja, hogy a legújabb, omikron-mutáció okozta-e azt. A vizsgálat eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítették, közölte lapunkhoz eljuttatott közleményében a Neuman Labs. 

A mutáció egy házaspárt fertőzött meg, melynek tagjai nem tettek külföldi látogatást, így bizonyosan itthon kapták el a betegséget. A házaspár igazolt omikron-fertőzése mellett a magyar labor további gyanús eseteket is vizsgál.

Csak idő kérdése volt, hogy a Dél-Afrikából származó legújabb koronavírus-változat, az omikron hazánkat is elérje. Laboratóriumunk ezidáig két vizsgált személy esetében mutatta ki bizonyítottan az omikron-variáns jelenlétét, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei is megerősítettek. Mindez feltehetőleg azt is jelenti, hogy ez a variáns több embert megfertőzhetett már hazánkban,

hívta fel a figyelmet Nyíri Miklós, a Neumann Labs ügyvezetője.

A sokszorosan mutálódott omikron-variánst először novemberben azonosították Dél-Afrikában. 

Mit kell tudnunk az új variánsról?

Mint aztmegírtuk, ez a variáns minden előzőnél több mutációval rendelkezik, és ezek közül néhány fokozottabb fertőzőképességét jelenthet, illetve képessé teheti az immunrendszerünk vagy akár vakcinák által jelentett védettség megkerülésére is.

A vírus most úgy viselkedik, mint bármilyen más rendkívül fertőző légúti vírus. A magyarázat pedig viszonylag egyszerű. Az omikron-variáns genetikai információt cserélhetett egy közönséges náthát okozó, korábban is ismert humán koronavírussal.

Ez azt jelenti, hogy fertőzőbbé válhatott ugyan, de az általa okozott betegség jóval kevésbé súlyos, mint eddig. Ezt egy kutatócsoport közölte egy még nem lektorált, de már prepublikáció formájában közzétett tanulmányban. Az omikron-variáns részletes genetikai elemzése során ugyanis egyezéseket találtak egy korábbi, viszonylag gyakori, de ártalmatlan koronavírussal, a HCoV-229E-vel.

(via InfoStart)
(Borítókép: Andreas Rentz / 2020 Getty Images)