"Virtuális" milliárdokkal fogadták el a főváros jövő évi költségvetését

DSZZS20211124016
2021.12.15. 13:17 Módosítva: 2021.12.15. 13:16
Ez a költségvetés a fideszes kormányzat fővárosi költségvetése, mert olyan kényszerek szülték, melyet a Fidesz állított elő. Erről beszélt Horváth Csaba Budapest 2022-es költségvetése apropóján, megjegyezve, hogy ebben közvetlen módon is szerepel 50 milliárd forint hiány.

A kialakult helyzetet csak hitelfelvétellel és kormányzati támogatással lehet egyensúlyban tartani. Budapest az elmúlt 12 éveben mintegy 1000 milliárd forint értékű elmaradt fejlesztést görget maga előtt, ennek lefaragása miatt is szükség lenne egy olyan kormány - főváros megállapodásra, amely a város működését, elsősorban a közösségi közlekedés fenntartását és stabil működtetését lehetővé tenné.

A most elfogadott rendelet jogilag ugyan költségvetés, de pénzügyileg csak féléves működést tesz lehetővé. Ezért

Két lehetőség áll a város előtt: vagy megállapodunk egy új finanszírozási modellben, és akkor helyreáll az az egyensúly, amelyben a közösségi közlekedés finanszírozásából legalább egyharmados arányban kiveszi a részét a kormány, vagy ha a kormány nem változtat, akkor a kormányon kell változtatni. 

- jegyezte meg Horváth Csaba.

A Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint viszont a költségvetéssel nem érdemes viccelni, belőle politikai pamfletet csinálni. Láng Zsolt szerint a városvezetés 50 milliárd virtuális forintot tervez elkölteni, ez pedig komolytalanná teszi az asztalon lévő költségvetést. Mivel február 15-éig kell elfogadni a Budapest finanszírozását lehetővé tévő jogszabályt, ezért azt javasolta, hogy a közgyűlés vegye le a napirendről (A testület nem támogatta.)

Még az előző városvezetés idején, a 2019-es költségvetésben is szerepelt egy 50 milliárdos hitelfelvétel, jogilag tehát lehetséges fejlesztésre ilyet beleírni, szögezte le Kiss Ambrus. A 2022-es költségvetés azonban szerinte is rendkívül ingatag lábakon áll

Kiss Ambrus a szakszervezetekkel megkötött bérmegállapodás fedezetének megteremtése miatt tartotta fontosnak a költségvetés mai megszavazását. Jelezte, a főváros munkavállalói 2021-ben az infláció miatt 3-3,5 százalékos reálbér csökkenést szenvedtek el, ez jövőre nem történhet meg szerinte.

A fővárosi munkavállalók nevében a közgyűlésen felszólaló Naszályi Gábor szakszervezeti vezető az iparűzési adó elvonásával magyarázta, hogy miért nem jutott forrás idén a béremelésekre. 

Mivel ez az elvonás jövőre megismétlődik, veszélybe kerülhet a főváros és a munkavállalói között megkötött, több évre szóló megállapodás betarthatósága. Azt kérte a képviselőktől, hogy álljanak ki ezért a kormánynál az említett bevételkiesés kompenzációja mellett.

Akár lesz 20,5 milliárdos kompenzáció, akár nem, mindenképpen lesz béremelés, nyugtatta meg a szakszervezetek megjelent vezetőit Kovács Péter. Ezt a költségvetésben átütemezési, átcsoportosítási lehetőségek garantálják.

Városháza-ügy

"Ez rohadtul nem normális világ" - fakadt ki Kiss Ambrus amikor arról beszélt, hogy a rendőrség vegzálta a családját. Az otthonában nem végez munkát, nem tárol iratokat, a rendőrök nem is foglaltak le semmit, mindössze a mobiltelefonja és laptopja adatait másolták le az irodájában. 

Tegyék a dolgukat és derüljön ki, hogy nem ismerem a szóban forgó urakat.

A Városháza feltételezett eladásának ügyét vizsgáló bizottság elnöke napirend előtti hozzászólásában azt mondta, a baloldal akadályozza a testület működését. Kovács Péter szerint ezt támasztja alá, hogy sem Gansperger Gyula, sem Bajnai Gordon, sem Berki Zsolt, de még az értékesítési pályázatokat intéző fővárosi vagyonkezelő munkatársai sem akarnak megjelenni a vizsgálóbizottság előtt. A baloldal ragaszkodik ahhoz, hogy

ha meghallgatjuk Kiss Ambrus, akkor hallgassuk meg Bagdy Gábort. Ragaszkodtak hozzá, hogy ha meghallgatjuk Karácsony Gergelyt, akkor hallgassuk meg Tarlós István is. Olyan személyeket akarnak kérdezni, akiknek még általuk elismerten sincs semmi köze a városháza eladásához.

Egy hete 1 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel Karácsony Gergely annak, aki bemutat legalább egy olyan dokumentumot, ami a Városháza eladási szándékát, illetve a sokat emlegetett jutalékos rendszert  alátámasztja  – emlékeztetett Horváth Csaba. Sem Láng Zsolt, sem Kovács Péter nem tette ezt meg. Ez az egész ügy nem más, mint a 2022-es kampány egy színházi epizódja - húzta alá Zugló polgármestere.

(Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszél a Fővárosi Közgyűlés ülésén a Városházán 2021. november 24-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)