Varga Judit: Sok múlik a jövő évi választásokon

269761166 457443549082432 8867785172535731151 n
2021.12.20. 17:58
A miniszter szerint az a tét, hogy Magyarország hű marad-e több mint ezeréves múltjához, vagy feladja szuverenitását.

Az igazságügyi miniszter arról számolt be Facebook-oldalán, hogy az olasz La Veritá újság kérdéseire válaszolt. „Az év vége felé közeledve örömmel mutattam be a magyar kormány álláspontját” – közölte Varga Judit, részleteket idézve az interjúból a közösségi oldalán.

Az olasz lapnak kifejtette, hogy sok múlik a jövő évi választásokon:

Megvédjük a rezsicsökkentést, vagy hagyjuk, hogy a magas energiaárak csapdába ejtsék a lakosságot? Kiállunk a családtámogatások és a gyermekvédelmi törvény mellett, vagy engedünk az erőszakos LMBTQ-propagandának? De talán a legfontosabb kérdés, hogy Magyarország hű marad-e több mint ezeréves múltjához, vagy feladja szuverenitását?

Varga Judit szerint ezeknek a kérdéseknek mind európai súlyuk van, ezért nem véletlen, hogy a nemzetközi sajtót is egyre jobban érdeklik a magyar válaszok. „Sok múlik rajtunk, Magyarokon!” – tette hozzá.

A migráció témakörével kapcsolatban arról beszélt az olasz lapnak, hogy míg 2015-ben bírálták a kormányt azért, mert kerítéssel védték az országot és Európát, mára egyre több tagállam cselekszik hasonlóan.

Mi azonban nem várunk bocsánatkérést vagy elismerést, inkább szorgalmazzuk, hogy Brüsszel is vegye ki a részét a határvédelem finanszírozásából!

– szögezte le a miniszter.

Az Alkotmánybíróság határozatáról azt írta: a magyar kormány bevándorláspolitikájában semmi nem fog változni, hiszen a testület mindenben alátámasztotta a kormány eddigi döntéseit.

A békeidőben született brüsszeli szabályok ugyanis nem tudják megállítani az illegális bevándorlást

– fogalmazott a miniszter.

Mint megírtuk, az Alkotmánybíróság határozatban állapította meg: ha az Európai Unióval közös hatáskörgyakorlás érvényesülése hiányos, Magyarország jogosult a nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására, amíg az EU intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket. A testület ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az absztrakt alkotmányértelmezés nem irányulhat az Európai Unió Bírósága ítéletének felülvizsgálatára, illetve jelen ügyben az eljárás az uniós jog elsőbbségének vizsgálatára sem terjed ki.

Az igazságügyi miniszter korábban a kormány nevében fordult alkotmányértelmezési indítvánnyal az alkotmánybírákhoz, úgy vélekedett, hogy a közeljövőben nem várható a migrációs nyomás enyhülése, miközben a brüsszeli szabályok, amelyek békeidőben születtek, nem tudják megállítani az illegális bevándorlást.

Az ellenzéki összefogás pártjai Varga Judit lemondását követelik a Völner-ügy miatt. Az ellenzéki narratíva szerint ha Völner Pál feletteseként Varga Judit nem tudott a korrupciós ügyéről, akkor azért, ha pedig tudott róla, akkor bűnrészes, és azért kell lemondania.

(Borítókép: Varga Judit / Facebook)