Már nyilvános: a kínai és az orosz vakcina miatt is voltak fenntartásai a magyar szakembereknek

GettyImages-1233564888
2021.12.21. 08:23 Módosítva: 2021.12.21. 08:24
Hosszú pereskedés után a magyar hatóságok kiadták a keleti vakcinák engedélyeztetési eljárása során keletkező dokumentumok egy részét. Az iratokból jól kirajzolódik, hogy a magyar szakembereknek is voltak aggályaik mind a kínai, mind az orosz vakcina alkalmazásával kapcsolatban – írja a 24.hu.

Az iratokat bírósági úton megszerző Transparency International Magyarország feljelentést tett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel (OGYÉI) szemben, mivel mint kiderült, a sokáig visszatartott dokumentumokból több lényeges információt is kitakart az állami szerv.

Ezekben a dokumentumokban szerepel többek közt a kínai és orosz gyárlátogatásokon szerzett tapasztalatok összegzése, a laborvizsgálatok eredményei, jegyzőkönyvek, szakvélemények, kockázatértékelések, valamint az állatkísérletekhez kapcsolódó tapasztalatok is. A legfőbb megállapítások a következők:

  • Kínában január közepén jártak a magyar szakemberek a Sinopharm-vakcina gyártási folyamatát ellenőrizni. Az oltóanyag január végén kapta meg az engedélyt. A dokumentum szerint a helyszíni ellenőrzés során tizennégy hiányosságot állapítottak meg, ezek kijavítását március 3-áig írták elő.
  • Szputnyik V esetében az állatkísérletekre mindössze két nappal azelőtt került sor, hogy az orosz oltóanyag megkapta az ideiglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI). Ennek ellenére a vizsgálati jelentés szerint a Szputnyik jól vizsgázott, a kísérlet biztonságos volt.
  • Az oroszországi vakcinagyárat január 20-án látogatták meg a magyar szakemberek, tehát mindössze egy nappal az ideiglenes engedély megadása előtt. A rövidsége miatt azonban a teljes körű helyes gyártási gyakorlat megállapítására, illetve ellenőrzésére nem volt lehetőség.
  • Szintén nem elhanyagolható tény, hogy a magyar küldöttség január 21-én, az ideiglenes engedély kiadásának napján jutott be a Roszdravnadzor orosz egészségfelügyeleti intézetbe, ahol a legyártott vakcinákat a forgalomba helyezés előtt az orosz hatóságok átvizsgálják. Az erről a látogatásról készült dokumentumból is több részt kisatíroztak, azt viszont tudni lehet, hogy az orosz és a magyar vizsgálati módszerek eltérnek egymástól, ami jó néhány biztonsági kérdést felvet.

„A szakértők által felvetett kérdések helytállók, de azok kockázata alatta van a lakosság vakcinációjából eredő várható előnyöknek. A kockázat/előny értékelése pozitív, így az intézet javasolja a Szputynik-V veszélyhelyzeti behozatalának és felhasználásának engedélyezését a járvány elleni védekezés jelenlegi és jövőbeli helyzetére, amennyiben nem érkezik megfelelő mennyiségű új oltóanyag hazánkba. Az engedély a következő feltételekkel adható ki: tételenkénti laboratóriumi vizsgálatok; fokozott farmakovigilancia felügyelet” – idézte a 24.hu az OGYÉI összegzését.

A hiányos dokumentáción túl milyen más aggályok merültek még fel?

Mint írtuk, a Transparency International Magyarország feljelentést is tett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel szemben. A pontos okokról a szervezet jogi vezetője, Ligeti Miklós beszélt.

Az állam szükségtelenül drágán és egy átláthatatlan tulajdonosi szerkezetű közvetítő cég beiktatásával vásárolta meg a kínai vakcinákat. Ezt az ügyletet azért tekintjük a korrupció kimagaslóan súlyos példájának, mert az állam a Danubia Pharma nevű cégnek nagyjából 15 milliárd forintot kitevő, közpénzből származó extraprofitot eredményező szerződés révén beszerzett kínai oltóanyagot annak hatástalansága ellenére engedte a 60 évesnél idősebb magyar emberek körében alkalmazni

– mondta Ligeti, aki szerint a rendes gyógyszer-engedélyezési eljárás követelményeinek alkalmazása esetén sem a Sinopharm-, sema Szputnyik-vakcina nem ment volna át a magyarországi hatóságok szűrőjén.

Mint ismert, az ehhez hasonló tényfeltárások alkalmával a kormány rendszeresen azzal védekezett, hogy a rendkívüli helyzetek rendkívüli megoldásokat igényelnek, és hogy ebben az időszakban az volt az első és legfontosabb, hogy az ország mihamarabb elegendő mennyiségű oltóanyaghoz jusson.

(Borítókép: Sheldon Cooper / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)