A Városháza-ügy kulcsfigurája: Koholmány, nem működött jutalékos rendszer

B RKL20211106009
2021.12.24. 12:57
A Városháza-ügy kulcsfigurájaként számon tartott Berki Zsolt ingatlan-tanácsadó szerint az Anonymus-maszkos alak által kiszivárogtatott hangfelvételek egyik főszereplője, Gansperger Gyula kérte: szervezze meg azt a bizonyos találkozót, hogy fogadja őt a vagyonkezelő vezérigazgatója.

A Telexnek adott interjúban Berki Zsolt arról beszélt: a Gansperger Gyula által képviselt befektetőcsoport szeretett volna befektetési célpontokat, fejlesztési célpontokat találni a fővárosban.

Azt mondta, a Rahimkulov család az érdeklődő, akikről elmondta, hogy sok befektetésük van Magyarországon, olyan nagyobb fejlesztési célpontokat kerestek, amelyek a fővárosnál fellelhetőek

– állította az ingatlan-tanácsadó, aki azt is hozzátette: csak egy találkozót szervezett a Rahimkulov család és a városházi vagyonkezelők között.

Berki Zsolt elmondása szerint a Városháza eredetileg nem volt benne a kínálatban, a befektetők kérdeztek rá.

A befektetők egy konkrét kérdéssel álltak elő, hogy a Városháza fejlesztésével milyen lehetőségek volnának, mert ez a célpont nekik nagyon tetszene

– mondta az ingatlan-tanácsadó a Telexnek.

Arra nem emlékszik, hogy a Rahimkulov család részéről bárki is ott lett volna a kérdéses megbeszélésen, ugyanakkor emlékei szerint „ott volt egy Zentai Péter nevű ember”. Rajta kívül jelen volt még Gansperger Gyula, illetve Bodnár Dezső, mint ingatlanos szakértő, „de ő meg sem szólalt, csak ott ült”, valamint Rahimkulovék még egy építészt is hoztak magukkal, aki szakmai kérdéseket tett fel. „Ha jól emlékszem, ő az Idom nevű társaságot képviselte” – tette hozzá Berki Zsolt.

A főváros részéről Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója és helyettese, Horváth Nándor vett részt a találkozón.

Berki Zsolt azt is elmondta, hogy a Városháza ügyét Zentai Péter és Gansperger Gyula hozták szóba, „ők kérdezgették, hogy azzal a helyszínnel kapcsolatban milyen lehetőségek vannak”.

Az ingatlan-tanácsadó szerint Barts J. Balázs arról beszélt, hogy „többféle elképzelés van a városvezetés részéről. Azt nem közölte, hogy melyik a leginkább konkrét, de arról volt szó, hogy egy esetleges hasznosítás esetén mi és hogyan történne”. Az ár is elhangzott, „hozzávetőlegesen 100 millió euró, illetve 40 milliárd forint”.

Se nevek, se pozíciók nem kerültek szóba, senki nem említette sem Karácsony Gergely, sem Kiss Ambrus nevét. A találkozó végén úgy búcsúztak el, hogy ebben az évben 8 milliárd forint forrásuk van, és majd jelentkeznek.

Az Index által közzétett szerződéssel kapcsolatban, amelyen megbízóként a Berki Zsolt tulajdonában lévő cég szerepel, és eladásra kínálja az ingatlant, kijelentette: az „egy koholmány”. A kérdésre, hogy valódi-e a szerződés úgy felelt: „Koholmány, de nem tudom, mert nem láttam.”

A kiszivárgott hangfelvételeken említett „városházi jutalékos rendszerről” azt mondta: „ez egy koholmány, aljas rágalom az egész”, majd megismételte:

Soha. Ismétlem, koholmány, nem működött semmilyen jutalékos rendszer.

Berki Zsolt nem ismeri Bajnai Gordont, nem tudja, hogyan került a képbe. Csak később a médiából, vagyis az Anonymus-maszkos alak felvételeiből értesült arról, hogy „Bajnai Gordon volt miniszterelnök is áldozatául esett Gansperger meghívásának”.

Az ingatlan-tanácsadónak akkor lett rossz érzése az ügy miatt, amikor „az ősz folyamán, az ügy kirobbanása előtt, valamikor október második felében Gansperger Zentai kérésére hivatkozva megkeresett. Ragaszkodott volna hozzá, hogy egy második szakmai tárgyalást szervezzek meg a vagyonkezelő vezérigazgatójával. Ezt vagy egy hétig sulykolta nekem Gansperger úr, de nem tettem eleget a kérésének” – mesélte Berki Zsolt a Telexnek.

Arra nem tudott felelni, hogy ki készíthette a hangfelvételeket, úgy fogalmazott, „egyet biztosan meg tudok mondani: nem én”.

A legutóbbi fejlemény a Városháza-ügyben, hogy az Anonymus-maszkos alak egy videóban bejelentette: elküldi a rendőrségnek a Városháza „tervezett eladásáról” szóló vágatlan felvételeket. A szivárogtató azt állította, hogy 7 tárgyalás 10 órányi vágatlan felvételével segítené a nyomozást.

(via Telex)

(Borítókép: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának épülete az V. kerületi Városház utcában. Fotó: Róka László / MTI)