Jelezte hogy veszélyes, mégis vádlott a tragikus vértesszőlősi mentés pilótája

2022.01.06. 19:07

Még 2020 júliusában azért halt meg egy siklóernyős Vértesszőlős határában, mert miután sértetlenül landolt egy magas fa tetején, és a mentésére siető alpinista barátját várta, egy, a szintén a segítségére érkező MI-8-as honvédségi mentőhelikopter rotorszele miatt 15-20 méter magasról lezuhant.

Most a pilóta került az ügyben a vádlottak padjára.

A siklóernyős ugyan jelezte, hogy jól van, és a gyakorlatban ilyen esetekre bevont segítség is úton van, amely pár óra múlva leszedi őt, a Katasztrófavédelem azonban már értesítette a Honvédelem Légi-kutató Mentőszolgálatát, amely Pápáról el is indult az üresen több mint 7 tonnás, 3900 lóerős MI-8-assal.

Hiába volt tudható, hogy a férfi nem sérült és biztonságosan rögzítve ül a fán, így nem sürgető a beavatkozás, a helikopter mégis fölé repült, egy nagyjából 15 méteres kötelet lógatva a fák közé.

A hatalmas rotorszél nem sokkal ezután törte el a fát, amelyen Oroszi Zsolt ült, aki 15-20 méterről zuhant a mélybe. A férfi egy hónappal később az intenzív osztályon halt bele sérüléseibe. 

A rotorszél miatt az egyik mentőtisztre is rázuhant egy faág, aki, miután szállítható állapotba hozta a siklóernyőst, szintén kórházba került.

Az atv.hu információja szerint a katonai helikopter pilótája észlelte és többször is jelezte a rádión, hogy a rotor szele túl erős, veszélyezteti a fán kapaszkodó férfit. Mindannyiszor azt az utasítást kapta, hogy végezze el a mentést.

Amennyiben megtagadja a parancsot, azért került volna katonai bíróságra.

A helikopter fedélzetén a pilótán kívül két ejtőernyős – közülük az egyik alpinista végzettséggel rendelkezett - és tűzoltó is ült. Az egyik ejtőernyős kérdezte tőlük, menni fog-e a mentés, azt válaszolták neki, hogy meg tudják oldani. Amikor felért a helikopter a tűzoltókkal a tisztásra, az alpinista ki akart szállni, de valaki szólt neki, hogy maradjon a gépen, mert nem kérik a segítségét, tudta meg a lap. 

Az ügyészség közleménye szerint a halált okozó légi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségen folyamatban lévő büntetőeljárásban a regionális nyomozó ügyészség a légi jármű parancsnokát, aki egyben a légi jármű pilótája is volt, hallgatta ki gyanúsítottként, aki nem tett vallomást.

(via atv.hu)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport