Illegális behatolás a budai Várban, akcióba lépett a TEK

BJASZ20210530015
2022.01.09. 06:24 Módosítva: 2022.01.09. 11:36
Egy korábbi kormányóvóhely és atombiztos alagútrendszer bejáratáról lehet szó, oda jutottak be engedély nélkül. A létesítmény ma is katonai objektum.

Illegálisan hatolt be valaki egy zárt rendőrségi területre a budai Vár közelében szombaton késő este. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóügyelete annyit közölt vasárnap reggel, hogy „több rendőri szerv (KR, BRFK, TEK) részvételével intézkedés van folyamatban egy zárt rendőrségi területre történt illegális behatolás miatt”.

A Telex azt írta, hogy a TEK több páncélozott járműve is feltűnt a helyszínen, a portál szerint húsz kisbusszal érkeztek meg a rendőrök.

Az ORFK sajtóügyelete később arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a budai Vár közelében történt illegális behatolás ügyében a Készenléti Rendőrség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Terrorelhárítási Központ részvételével intézkedtek szombaton késő este.

A tájékoztatóból az is kiderül, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda lopás kísérletének gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Szintén a Telex arról ír, hogy a rendőri akció az I. kerületi Váralja utca 14. szám alatt található alagútrendszer és egykori kormánybunker egyik bejáratánál zajlott.  

Visszabontott kaszárnya

A szerepeikben és egyenruhájukban a testőrséghez hasonlító, de hivatalosan mégsem hozzájuk tartozó koronaőrök háromszintes kaszárnyája a Váralja utca 14. szám alatt állt.

Ezt a hatalmas épületet Györgyi Géza és ismételten Hauszmann Alajos terve alapján adtak át 1900 körül, majd háborús sérüléseire hivatkozva 1948-ban a földszintig visszabontották.

A telek később is a Honvédelmi Minisztérium kezelésében maradt. A volt kaszárnya alapjait felhasználva az Urbface szakportál szerint ideiglenesen egy földszintes épületet alakítottak ki, amelynek rövidebb szárából nyílik egy 120 méter hosszúságú alagút, ami a 60-as évektől a Várhegy gyomrában az 1936 és 1939 között kialakított egykori kormányóvóhely új személyi bejárata. Az óvóhelyet ajkai és tatabányai bányászok vájták ki.

A P/50-es kódszámmal ellátott bunkert 1949 és 1952 között a kommunista hatalom vegyi- és atomcsapás ellen is védő földalatti erőddé alakította át. A komplexum szintenként 120 méteres 

Érdekesség, hogy létezik egy 230 méteres alagút is, „A” fedőnévvel, ami az egykori kormányóvóhelyhelyzet vezet. 

(Borítókép: A Budavári Palota épülettömbje esti megvilágításban 2021. május 30-án. Fotó: Jászai Csaba / MTI)