Szanyi Tibor pártja árbefagyasztás helyett hatósági árakat szeretne

2022.01.13. 10:55 Módosítva: 2022.01.13. 10:55
Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom a méltányos hatósági árakat szorgalmazza egyes alapvető élelmiszerek tekintetében, azonban helyteleníti az önkényes árletöréseket, illetve árbefagyasztásokat.

A Szanyi Tibor volt szocialista politikus által alapított ellenzéki párt is reagált az Orbán Viktor által bejelentett élelmiszerárstopra. Hat élelmiszer (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8 százalékos tehéntej) árát kell visszaállítani arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Ezeket február elsejétől ezen az áron lehet megvásárolni minden üzletben.

A kormány által elrendelt, hat terméket érintő, tavalyi szinten történő árrögzítés súlyos zavarokat okozhat az ellátásban, akkor is, ha a benzinkutak esetéhez hasonlóan netán árusítási kötelezettség társul hozzá, ugyanis a kiskereskedelem könnyen a beszerzési ár alatti értékesítés tilalmát lesz kénytelen megszegni, illetve más termékek árának emelésével kárpótolni a veszteségeit

– közölte az ISZOMM.

A párt azt is hozzátette, hogy az Igen, szocializmus címet viselő politikai programjukban az egyes alapvető élelmiszerek esetében a hatósági ár alkalmazása mellett tesznek hitet, ugyanakkor szerintük „ez méltányos teherelosztás mellett kell történjen, tehát az állam, a termelők és a kereskedők teljes vertikuma vegye ki a maga részét az ármérséklésből”.

Az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás szintén reagált a kormányfő bejelentésére, amit úgy értékeltek: az egy beismerő vallomás arról, hogy „a magyar gazdaság tragikus állapotban van”. Közleményükben azt írták: hatósági árazás helyett a rekordméretű áfa csökkentésével segítenék az embereket. „Az április 3-i kormányváltás után 5%-ban maximáljuk az alapvető élelmiszerek áfáját” – közölték.

Ahogy arra cikkünkben felhívtuk a figyelmet, a Magyarországon érvényben lévő 27 százalékos áfa egész Európában a legmagasabb, ugyanakkor bizonyos alapvető élelmiszerek áfája jelenleg is 5 százalékban van rögzítve, ilyen például a tej, a tojás, a hal, illetve a házi, háziasított húsfélék egy jelentős része.