Erik, Alexandra
EUR 385,38 Ft
USD 365,82 Ft
11 °C
23 °C

Magyarokon tesztelik az új izraeli élő vírusos vakcinát

2022.01.16. 15:23

Az európai országok közül elsőként Magyarországon teszteli Izrael azt a koronavírus elleni vakcinát, amely génmódosított vírust tartalmaz, a felszínén pedig tüskefehérjéket növeszt. A készítők arra számítanak, hogy a BriLife névre hallgató izraeli oltóanyag a Pfizer vagy a Moderna vakcinájánál is jobb lesz – írta meg az Egészségkalauz.

A portál arról ír, hogy az ezzel oltott személyek izomba szúrt injekció formájában kapják meg a koronavírus tüskefehérjés ruhájába öltözött vezikuláris stomatitis vírust. Ezután a koronavírus-tüskefehérjék serkentik tovább az immunrendszert, amik az immunválaszt is kiváltják.

A géntechnológiailag módosított vírusok szervezetbe juttatása viszonylag új keletűnek számít. 2019-ben az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Ervebo néven engedélyezett egy olyan, ebola elleni oltást, aminek alapja a gyengített és módosított vezikuláris stomatitis vírus.

A vezikuláris stomatitis vírus az, ami a felszínén növeszti és szállítja az ebolavírus egyik fehérjéjét.

Az EMA álláspontja szerint a vírusnak vagy nincs, vagy mindössze csak kis hatása van az emberi szervezetre.

Az izraeli BriLife koronavírus-vakcina első klinikai fázisának vizsgálatai még tavaly november 16-án zárultak le, mintegy 240 fő bevonásával. Ez alapján megállapítható, hogy az antitestszintek magasak, és nem maradnak el az mRNS-vakcináknál, így a Pfizernél vagy a Modernánál tapasztaltaktól.

A BriLife vakcinát gyártó, tőzsdén is jegyzett NRx Pharmaceuticals már 2021. december 9-én bejelentette, hogy a tesztelések terén együttműködik Magyarországgal, így hamarosan önkéntes magyarok is megkaphatják a kísérleti izraeli oltóanyagot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét