Nagy István: Az élelmiszerárak befagyasztása a családokat védi

D  AS20211028009
2022.01.17. 10:27

A múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben az élelmiszerárstopról hozott intézkedés, amely február 1-jén lép hatályba, május 2-ig. Hétfői videóüzenetében az agrárminiszter azt mondta, az élelmiszerárak befagyasztása különösen az időseket és a gyermekes családokat védi.

Havonta több ezer forint megtakarítást jelenthet a magyar embereknek, hogy februártól az október közepi szintre csökken az étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát, a 2,8 százalékos tehéntej, a búzaliszt és a kristálycukor ára

– idézi Nagy Istvánt az MTI.

A kormány korábban is beavatkozott, ha az emberek életét befolyásoló területen az árak elszabadultak. Példaként említette a rezsicsökkentést és a benzinár maximálását – tette hozzá.

A baloldal ugyanakkor azonnal támadta az intézkedést, a reakciók „zsigeriek és kétszínűek”. Hasonló helyzetekben soha nem az emberek mellé álltak, hanem „még egyet csavartak a megszorításokon” – fogalmazott.

A miniszter kiemelte, hogy a Gyurcsány–Bajnai-korszakban 12 százalékról 25 százalékra nőtt az élelmiszerek áfája sok más megszorítás mellett, a nemzeti kormány viszont a legfontosabb élelmiszerek áfáját 5 százalékra csökkentette.

(Borítókép: Nagy István agrárminiszter 2021. október 28-án. Fotó:  Kovács Tamás / MTI)