Kiderültek a részletek, megjelent a kormányrendelet az árstopról

K EPA20210319354
2022.01.14. 22:24
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy hat élelmiszer árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Az erről szóló kormányrendelet péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A miniszterelnök elmondta, hogy az idei első kormányülésen az áremelkedések kérdésével foglalkoztak; hat termék árának rögzítéséről döntöttek. Ez a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej.

Az erről szóló, Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben. E szerint az élelmiszerárstopról hozott intézkedés február 1-jén lép hatályba, május 2-án pedig hatályát veszti.

A rendeletben rögzítik, hogy amennyiben a hatóság tudomást szerez a kötelezettségek megsértéséről, ötvenezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírságot szab ki, vagy ismételt jogsértés esetén döntésével elrendelheti, hogy a kereskedő tevékenységét ideiglenesen nem folytathatja, amelynek időtartama legalább egy nap, legfeljebb fél év lehet. Amennyiben valaki bírságot kap, 15 napon belül fizetnie kell.

A kormányrendelethez csatolt mellékletben felsorolják a hatósági termékeket, ezek a következők:

  • kristálycukor (fehér cukor)
  • búzafinomliszt BL 55
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)
  • csirkemell, csirke far-hát, -hát egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva)
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej

Tavaly novemberben jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, hogy 480 forintos felső határral rögzítik literenként az üzemanyagárat november 15-től.

Tavaly karácsony előtt, december 23-án – szintén Facebook-oldalán – jelentette be Orbán Viktor, hogy 2022-ben (a vonatkozó rendeletből kiderült, hogy 2022. február 1-jétől 2022. május 31-ig) már élelmiszerekért is fizethetünk SZÉP-kártyával.

Arról pedig itt írtunk, hogy két nagy multiban már most is olcsóbb néhány termék; arról pedig, hogy a gazdák és az élelmiszeripar fizetheti meg az árstop árát, itt olvashat.

(Borítókép: Vásárlók húsáruval teli polcok előtt egy bevásárlóközpontban 2021. március 12-én. Fotó: Rayner Pena / EPA / MTI)  • Tippek
  • Hitelkártya