Hatalmas károkat okozott a szélvihar, egy kamiont is felborított

D  MI20220117003
2022.01.18. 09:58
Tetemes károkról számolt be a katasztrófavédelem.

Hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére is riasztást adott ki a viharos szél miatt, ami hatalmas károkat okozott. A viharos szél miatt 241 helyszínre riasztották a tűzoltókat. Elsősorban lehasadt ágak, kidőlt fák okoztak fennakadásokat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A legtöbb bejelentés Győr-Moson-Sopron, Fejér, Pest és Komárom-Esztergom megyéből érkezett, de a fővárosban is a szokásosnál többször kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

A legtöbbször az útra szakadt ágak, kidőlt fák akadályozták a forgalmat, de néhány esetben parkoló és közlekedő járművek is megsérültek a viharos szél miatt. Több épület kéményét és tetőszerkezetét is megrongálta a szél, a tűzoltókat harmincegy ilyen esethez riasztották.

  • Győrben, a Köztelek utcában két autóra faágak hasadtak, az 1-es főúton, Mosonmagyaróvárnál az úttestre dőlt egy fa, amelynek nekihajtott egy teherautó.
  • Az 51-es főúton, Áporkánál fa dőlt egy autó elé, a gépkocsi lesodródott az úttestről.
  • A 85-ös főúton, Rábatamásinál az aljnövényzet gyulladt ki, miután egy kidőlt fa leszakított egy villanyvezetéket, az pedig meggyújtotta az aljnövényzetet.
  • Több épület kéményét és tetőszerkezetét is megrongálta a viharos szél, a tűzoltókat harmincegy ilyen esethez riasztották.
  • Hétfőn délután Veszprém megyében, Nemesvámosnál, a 77-es főúton a viharos szél felborított egy kamiont, a tűzoltók daru segítségével kerekeire emelték vissza az útra a járművet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kérte, hogy a viharos szélben mindenki fokozottan figyeljen a fák, fasorok, állványzatok közelében. Felhívták továbbá a figyelmet arra is, hogy lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek.

(Borítókép: Tűzoltók dolgoznak a főváros XX. kerületében, ahol egy felújítás alatt lévő üzlet tetejéről szakította le a lemezfedést a viharos szél 2022. január 17-én. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI)  • Hírek
  • Hitelkártya