A vártnál is többen támogatják az oktatási dolgozók sztrájkját

000 9M73ZA
2022.01.24. 13:48

Mint arról korábban beszámoltunk, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) múlt héten az aHang felületén indította el a „Védjük meg az oktatást! Csatlakozzunk a sztrájkhoz! Támogassuk a sztrájkolókat!” elnevezésű petícióját. A kezdeményezéshez egy hét alatt több mint 20 ezren csatlakoztak, ami az érdekvédők számára azt jelezi, hogy az oktatás szereplői közül a vártnál is többen szeretnének változást.

A két szakszervezet közleményben emlékeztet: a petíciót azért indították el, hogy kiderüljön, a több mint százezres munkavállalói közösség jelentős része valóban támogatja a sztrájkfelhívást.

Mint írják: a tény, hogy a petíciót alig négy nap leforgása alatt már több mint húszezren aláírták, azt jelzi, hogy a munkabeszüntetés hatékony érdekérvényesítő eszköz lehet, még akkor is, ha a kormány ezt nem tartja jó ötletnek.

Ha nem sikerül megállítanunk az ámokfutást, saját gyermekeinket fosztjuk meg az esélytől: a jövőbeli boldogulás, a tudás által kibontakozó, teljes élet lehetőségétől! Ha nem állunk a sztrájkolók mellé, azt írjuk alá, hogy a jövőben az egyszeri állampolgárnak csak súlyos tízmilliókért lesz elérhető olyan oktatás, amivel a gyermekünk lehetőséghez juthat!

– hívta fel a figyelmet a PSZ és a PDSZ.

A szakszervezetek ma délután újabb sztrájktárgyaláson vesznek részt az Emberi Erőforrások Minisztériumában, az eseményről tudósít az Index.

Egyre több szakszervezet áll ki a pedagógusok mellett

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ), valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) mellett a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ) is támogatja a korábban megfogalmazott sztrájkköveteléseket. Friss közleményükben a következőképp fogalmaznak:

„Egyetértünk azzal, hogy:

  • a pedagógusok további 45 százalékos béremelésben részesüljenek,
  • valódi pedagógus életpályára van szükség,
  • a heti kötelező óraszám 24 órára csökkenjen,
  • az osztályfőnöki funkció heti 2 órával számítson bele a heti kötelező óraszámba,
  • a pedagógiai asszisztensek gyermekfelügyelettel töltött heti óraszáma maximum 35 óra legyen,
  • a kormány érdemben működtesse az oktatás területén a szakmai és érdekképviseleti fórumokat!"

(Borítókép: Gyerekek egy pedagógussal érkeznek egy hódmezővásárhelyi iskolába 2021. szeptember 1-jén. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)  • Hírek
  • Hitelkártya