Orbán Viktor moszkvai látogatása: a kormány szerint nemzeti érdek, az ellenzék szerint káros

000 1LV3ZU
2022.01.26. 19:10 Módosítva: 2022.01.26. 19:32
Feszült nemzetközi légkörben készül moszkvai látogatásra a miniszterelnök.

Az Egyesült Államok és Oroszország egymásnak üzenget Ukrajna miatt. Szijjártó Péter szerint a magyar érdek az oroszokkal való pragmatikus kapcsolatok fenntartása, a magyar–ukrán viszony esetében viszont korántsem derűlátó. Az ellenzéki összefogás arra szólította fel Orbán Viktort, hogy ne találkozzon Vlagyimir Putyinnal. 

A magyar érdek egyértelműen az, hogy az oroszokkal egy pragmatikus, kölcsönös tiszteleten alapuló, normális kapcsolatot kell fenntartani

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Nemzetnek azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor február elsején Moszkvában találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A tárcavezető a lapnak azt is mondta: a külpolitikát ma már nem szimbólumok, nem ideológiák alapján kell folytatni, hanem a nemzeti érdekek mentén. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy ha a magyar–ukrán kapcsolatokról van szó, már nem bizakodó, hanem egyszerűen csak reménykedik, mert a remény hal meg utoljára.

Bármilyen gesztust tettünk eddig, pozitív visszaigazolást gyakorlatilag nem kaptunk cserébe

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A tavalyi év utolsó Kormányinfóján az Ukrajnával és az Oroszországgal való viszonyról is kérdezték Orbán Viktort. Előbbi ügyében a Financial Times kérdésére a kormányfő két igazodási pontról beszélt: az egyik a V4-es országok, illetve Lengyelország, a másik pedig a mérsékeltebb összeurópai álláspont. Azt is kifejtette, hogy a magyar kormány Ukrajnának és Oroszországnak is megadja a szükséges tiszteletet, illetve mindkét országgal karban kívánja tartani a kapcsolatokat. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy jó kapcsolatokat ápol az orosz vezetéssel, ugyanakkor a magyar kormány támogatja Ukrajna függetlenségét.

Idén január közepén Szijjártó Péter számolt be arról a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy Orbán Viktor február elsején látogat Moszkvába, ahol Paks 2.-ről, a Szputnyik V gyártásáról és az űrkutatásról is egyeztetni fog Vlagyimir Putyinnal.

A találkozó időpontjának hírére január 24-én az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás felszólította Orbán Viktort, hogy mondja le a látogatását.

Az ukrajnai konfliktus körüli jelenlegi, különösen kiélezett és feszült helyzetben Orbán Viktor baráti találkozóját Putyin elnökkel kifejezetten károsnak és nemzeti érdekeinkkel ellentétesnek tekintjük

– közölte az ellenzék. Azt is írták: Orbán Viktor látogatása azt üzeni, hogy „a NATO- és EU-tagállamok nem egységesek Putyin javaslatainak elutasításában”. Moszkva gyors és konkrét eredményeket szeretne elérni, többek között azt, hogy a NATO vonuljon vissza az 1997-es pozícióihoz, és hagyjon fel a keleti terjeszkedéssel.

Az ellenzék szerint moszkvai látogatásával Orbán Viktor „közvetve bátorítja az orosz elnököt a jelenlegi feszült helyzet további eszkalálására”. Azt is írták, hogy egy orosz–ukrán konfliktusnak „akár egy súlyos, Magyarország biztonságát is fenyegető eszkalációja sem zárható ki”.

Ebben a helyzetben az ő látogatása értelmezhető úgy, hogy megbontja a NATO és az Európai Unió egységét, és Putyin számára lehetőség arra, hogy ezt az egységet aláássa

– fogalmazott Szent-Iványi István külügyi kabinetvezető az ATV híradójában.

Ezerfős katonai egységek érkezhetnek

Mint megírtuk, az Egyesült Államok hétfőn 8500 katonát utasított készenlétre arra az esetre, ha Európába küldenék őket. A hvg.hu arról ír, hogy az ezerfős NATO-szövetséges csapatok több kelet-európai országba, így Magyarországra is érkezhetnek. Minisztériumi forrásokra hivatkozva hozzáteszik, 

egyelőre ugyan nem érkeznek katonák, de valóban zajlanak tárgyalások, és a helyzet akár 24 órán belül is változhat.

CNN cikkéből kiderül, hogy az esetleges csapatokat Románia, Bulgária és Magyarország fogadná.

(Borítókép: Attila Kisbenedek / AFP)