Történelmi rekord Budapesten, egymillió forint felett az új lakások átlagos négyzetméterára

PAP 9903
2022.02.02. 10:40 Módosítva: 2022.02.02. 10:40
Történelmi rekordot ért el az új építésű lakások ára a fővárosban: 2022. januárban egymillió forintos átlagos négyzetméteráron vásárolhatunk új lakást Budapesten. A megyék között komoly különbségek láthatók.

Kimagaslóan magas a lakásépítési kedv az erős piaci kínálat és kereslet miatt. Részben ennek köszönhetjük, hogy elérték az egymillió forintot a budapesti átlagos négyzetméterárak januárban, amire korábban még soha nem volt példa – derült ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. 

Már tavaly megugrott a lakásépítési kedv, amely az idén és a következő évben sok újlakás-átadást vetít előre. A növekedés elsősorban a 2021-ben újból bevezetett kedvezményes lakásépítési áfának köszönhető, amit tovább erősíthet a tavaly ősszel elindított jegybanki zöld otthon program

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A lakásépítések tehát biztosítják az egyre nagyobb kínálatot, miközben a kereslet is egyre erősebb, ami az árak emelkedésében is látható. Idén januárban történelmi rekordot döntött az új építésű ingatlanok budapesti piaca: az átlagos négyzetméterár éves szinten 17 százalékos emelkedéssel 1,03 millió forintos csúcsot ért el. 

  • A három legdrágább városrész: I., II., XII. kerület (1,7-1,9 millió forintos átlagár).
  • A három legolcsóbb városrész: XIX., XX., XXI. kerület (612-788 ezer forintos átlagár).
  • A három legjelentősebb kínálattal rendelkező kerület: III., XI., XIII. kerület (500 új lakás, 1,1-1,2 millió forintos átlagáron).
  • A három legdrágább megyeszékhely: Debrecen, Veszprém, Szeged (788 ezer, 766 ezer és 743 ezer forintos átlagár).
  • A három legolcsóbb megyeszékhely: Békéscsaba, Nyíregyháza, Kaposvár (500 ezer, 490 ezer, 446 ezer forintos átlagár).

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)