Rusvai Miklós: A koronavírus már az influenzánál is gyengébb

DSZZS20200427021
2022.02.03. 18:32 Módosítva: 2022.02.03. 18:32
Többségében már csak influenzaszerű tüneteket érezhetnek azok, akik koronavírusban szenvednek, mégpedig az omikron-variáns megjelenése miatt – mondta Rusvai Miklós a Hír TV híradójának.

Az állatorvos szerint a koronavírus tünetei az omikron-variáns gyors terjedése miatt szelídültek influenzaszerűvé. Ezt azzal magyarázza, hogy a folyamatosan csökkenő halálozási adatok lassan megközelítik az influenzában elhunytak számát. 

Most már nem lényegesen súlyosabb a koronavírus-fertőzés, mint az influenzavírus-fertőzés, de ne felejtsük el, hogy az influenza is okozhat súlyos problémákat

mondta Rusvai Miklós. 

Mint arról az Index is beszámolt, egy független kutatásból kiderült, hogy a kínai Sinopharm-vakcinával oltottak védettsége rendkívül alacsony; főleg az idősekre jellemző ez a megállapítás.

Rusvai Miklós azt állítja, a kínai vakcina más típusú oltóanyaggal keverve ugyanúgy véd a koronavírus variánsaitól, mint a többi. 

Legalább egy vagy inkább két vakcinázás más vakcinával történt, ettől kezdve a Sinopharm is megfelelő emlékeztető oltásnak, de az a lényeg, hogy a három oltásból legalább egy vagy kettő más vakcinatípussal történjen

– fogalmazott Rusvai Miklós. Hozzátette: kizárólag a magas antitestképződés adhat teljes védettséget, ezért nemcsak a Sinopharm, hanem minden típusú vakcina keverése erősebb immunválaszt ad a fertőzéssel szemben. 

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)