Nem tudni, pontosan mennyiért ad tanácsokat Tarlós István a miniszterelnöknek

D KOS20181010008
2022.02.03. 19:20
Tarlós István korábbi főpolgármestert 2019. november 1-től az országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottá nevezte ki Orbán Viktor.

A korábbi főpolgármester egy 2021. őszi interjújában arról beszélt, hogy többek között az M0-s körgyűrűről és a 4-es metró folytatási lehetőségeiről készít anyagokat a miniszterelnök számára. 

Az Átlátszó.hu oknyomozó portál ezért annak igyekezett utánajárni, hogy milyen tanulmányokat készített eddig Orbán Viktor számára, és hogy mennyi juttatást kap a munkájáért Tarlós István. A közérdekű adatigénylésükre azonban úgy reagált a Miniszterelnökség, hogy nem ők az adatgazdák, ezért a lap egy másik szervhez, a Miniszterelnöki Kormányirodához fordult a kérdéseivel. 

Az MKI válaszolt is a megkeresésre. Azt írták, hogy Tarlós István miniszterelnöki megbízott személyesen, egyeztetés keretében ad tanácsokat Orbán Viktornak.

Arra azonban nem kapott konkrét választ az Átlátszó, hogy mekkora bérezést kap ezért a korábbi főpolgármester. A Miniszterelnöki Kormányiroda mindössze egy törvényt, valamint egy kormányrendeletet idézett válaszában, amely értelmében a miniszterelnöki megbízottak maximum az államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazást kaphatnak. 

Az államtitkárok fizetése 2019-ben havi bruttó 1,3 millió forint volt, amelyet 2020-ban havi bruttó 1,75 millió forintra emeltek meg, azóta változatlan. Tarlós István tehát szintén ennyi pénzt kaphat maximum a tanácsadásért cserébe. 

(Borítókép:  Orbán Viktor (b) és Tarlós István a Főpolgármesteri Hivatalban 2018. október 10-én.  Fotó:  Koszticsák Szilárd / MTI)