Miért beszél Márki-Zay Péter a vereségéről?

DSC6227
2022.02.05. 08:20
Semmiképpen sem jó kommunikáció, hogy Márki-Zay Péter a várható veresége okait próbálta magyarázni a Financial Times újságírójának nyilatkozva – vélekedett Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ szakértője, aki szerint az ellenzék miniszterelnök-jelöltje mintha már a veresége kommentálását kezdte volna el.

Szokatlan, hogy valaki nem azt jósolja, hogy ő fog nyerni – fogalmazott Rajnai Gergely arról, hogy Márki-Zay Péter nemrég a Financial Times újságírójának nyilatkozva azt mondta, mindössze 40 százalék esélyt lát a választási győzelemre. A Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője szerint az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kijelentése azért nagyon érdekes, mert bizonytalanságot sejtet.

Rajnai Gergely még meglepőbbnek tartja, hogy Márki-Zay Péter egy külföldi médiumnak kifejezetten a magyar belpolitika a klasszikus paneljeit ismételgette, amelyek külföldön nem annyira ismertek, másrészt pedig itt lett volna egy lehetőség, hogy bemutassa, mi a víziója a világpolitikát, illetve Európát illetően.

Az elemző szerint az ellenzéki miniszterelnök-jelölt sok mindenről szokott beszélni, de ezek nem állnak össze egy koherens vízióvá.

Itt is ezt éreztem... hagyták beszélni, hogy mit gondol a világról, Magyarországról, ami során azt ismételgette, amit az ellenzéki közönség általában hallani szeret Magyarországon, holott itt igazából nem ez lett volna a cél

– fogalmazott Rajnai Gergely. Az Inforádióban arról is beszélt, hogy az a tény, hogy Márki-Zay Péter nem élt a külföldi interjú kínálta lehetősséggel, feltehetően azt támasztja alá, hogy nincs mögötte egy olyan stáb, amely alaposan kidolgozna legalább olyan alapvető ideákat, amilyenekkel meg lehetne szólítani a választókat.

Az elemző kiemelte, hogy miután Márki-Zay Péter megemlítette, hogy mindössze 40 százalék az esély a győzelemre, az elcsodálkozó riporter arról kérdezte, miben látja ennek az okát, mire az ellenzéki jelölt rögtön kifogásokat kezdett sorolni, amivel azt az érzést keltette, mintha már előre védené magát, és már a veresége kommentálását kezdte volna el.

Ez semmiképpen sem jó kommunikáció

– fogalmazott Rajnai Gergely. Szerinte ha emögött valamilyen taktika van, akkor az inkább az lehet, hogy Márki-Zay próbálja a saját politikai karrierjét építeni egy esetleges választási vereség utánra, hiszen nincs mögötte párt, miközben az ellenzék többi szereplőjének akkor is van jövője, ha nem ők nyernek az idei választáson.

(Borítókép: Márki-Zay Péter2022. január 5-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)