Kialakulóban a lomimaffia

D KOS20120225010
2022.02.17. 08:06
Reneszánszát éli a lomtalanítás Budapesten: szervezett módszerek alapján gyűjtik be a – gyakran vidéki – lomisok az utcán hagyott kincseket. Gyakran bandaháborúhoz is vezethetnek a rosszabb húzások, a „foglalt" táblák leakasztása komoly indulatokat válthat ki, ami késelésekbe, baltás támadásokba torkollhat.

A lomtalanítás (más néven: lomizás) ma már egy komplett szakmává nőtte ki magát: a gyakran vidékről érkező csapatok először felmérik a területeket, majd a nagyobb potenciállal rendelkező kapualjakat őrszemek foglalják el, hogy a kihordott lomokat őrizzék – számolt be a Metropol, miután ellátogatott a csepeli Csillagtelepre, amit vasárnap hajnaltól elleptek a modern kincskeresők.  

Miközben a társaságok női tagjai sasszemként ügyelnek a zsákmányra, a férfiak egy biztonságos parkolóhelyet keresnek, ahol minél gyorsabban be tudják gyűjteni a lomikat. 

Messziről jöttünk el idáig, de Budapesten mindig jó értékesíteni a lomokat. Volt, hogy több százezer forintot kerestünk egy nap alatt. Király ez a lomtalanítás!

– mondta egy vidékről érkező lomizó a Csillagtelepen. 

Már elterjedt módszer lett a „foglalt" tábla kiakasztása egyes területeken, sokan így foglalnák le a szerintük kecsegtető kincseket, azonban senkinek sincs joga lefoglalni a területet – mondta egy helyi gyűjtögető.

Ma már a lomizás sem fenékig tejfel, a területfoglalás vérre menő harccá lett: rendszeresek a késelések és a baltás támadások a vidéki lomisoknál, sokan Azt hiszik, övék a környék

– tette hozzá, szerinte a profi lomisok már éjszaka kiakasztják a táblákat egyes területeken, amiknek a levágása akár vérre menő harcba is torkollhat. 

A februári lomtalanítási időpontok az alábbiak: 

  • február 13–14.: XXI. kerület
  • február 25.: V. kerület
  • február 26.: I. kerület
  • február 27., március 10.: XVI. kerület

(Borítókép: Lomtalanítás az V. kerületben 2012. február 25-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport