Varga Judit közzétette, hány kötelezettségszegési eljárás folyik Magyarország ellen

D  TT20220216018
2022.02.17. 20:35
Meglepő összehasonlító adatokat mutat a statisztika.

Magyarország Európa élmezőnyében. – Ezzel a felütéssel osztotta meg Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán, hogy hány kötelezettségszegési eljárás folyik jelenleg Magyarországgal szemben az Európai Unióban.

A kép tanúsága szerint Magyarországgal szemben jelenleg húsz non-notifikációs kötelezettségszegési eljárás és negyven tartalmi kötelezettségszegési eljárás van folyamatban.

A Magyarországgal szemben folyamatban lévő eljárások száma februárban 60-ra csökkent, amivel hazánk az uniós élmezőnybe tartozik. Ennél kevesebb eljárása csak hat tagállamnak van Európában

– írta az igazságügyi miniszter.

A gyermekvédelmi törvény miatt is indult eljárás

Szerdán precedensértékű döntés született Magyarországgal és Lengyelországgal szemben az Európai Bíróságon a jogállamisági mechanizmus elleni keresetekkel kapcsolatban. A bíróság kimondta, hogy a jogállamisági mechanizmust a megfelelő jogalappal fogadták el, összeegyeztethető az uniós szerződések 7. cikk szerinti eljárással, és tiszteletben tartja különösen az Európai Unióra ruházott hatáskörök korlátait és a jogbiztonság elvét.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint politikai ítélet született, mégpedig a gyermekvédelmi törvény miatt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az ítélethirdetés után összehívott Kormányinfón emlékeztetett: a gyermekvédelmi törvény miatt kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen. A szerdai bírósági ítéletet úgy értékelte, hogy a döntés a kondicionalitási rendeletről szól, az uniós pénzt pedig kizárólag azért nem kaptuk meg, mert elfogadtuk a gyermekvédelmi törvényt.

(Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón 2022. február 16-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)