Vizsgálat indul, szerepel-e halott aláírása a fideszes Zsigó Róbert ajánlóívén

D BUS20220120006
2022.02.18. 11:39
A bajai önkormányzat honlapján elérhető az a hivatalos jegyzőkönyv, amelyben többek között az áll, hogy a Bács-Kiskun megyei 6-os választókerület Országos Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága (OEVB) szúrópróbaszerűen ellenőrizte a leadott ajánlásokat.

Ekkor derült ki, hogy a fideszes jelölt, Zsigó Róbert egyik ajánlóívén alaposan vélelmezhető, hogy egy elhunyt személy adatai szerepelnek.

A helyi OEVB által lekérdezett névjegyzékmásolat szerint – szerepel szintén a jegyzőkönyvben – ez a bizonyos ajánló személy 2019. október 28-án törlésre került a személyiadat- és lakcímnyilvántartásból. Ez pedig a bizottság szerint nagy valószínűséggel arra utal, hogy az illető meghalt.

OEVI-vezető nyilatkozik, hogy ezt a tényt visszaellenőrzik a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adataiból, és amennyiben ez a névjegyzékmásolaton lévő bejegyzés valós, úgy hivatalból feljelentést tesz

– szerepel szintén a már idézett, február 16-i hivatalos jegyzőkönyvben.

Ejnye, na. Azért ez már mégis túlzás lesz, Zsigó úr. […] Én csak egyet nem értek: egy 24 éve regnáló országgyűlési képviselőnek csilliárdos kormányzati hátszéllel ugyan miért van szüksége arra, hogy egy halott ember adatait írják rá az ajánlóívre? Hát nincs már 500 fideszes a Bácskában, aki ajánlaná Zsigó Róbertet? Meglehet. De a törvényeket attól még mindenkinek be kell tartania. Akkor is, ha a Fidesz jelöltje. Kíváncsian várom az ügy fejleményeit

– kommentálta az ügyet hivatalos Facebook-oldalán Kiss László, Baja momentumos ellenzéki képviselőjelöltje, Zsigó Róbert helyi ellenfele.

A jegyzőkönyv szerint mindkét jelölt, a fideszes Zsigó Róbert és az ellenzéki Kiss László is összegyűjtötte az induláshoz szükséges 500 ajánló-aláírást, az OEVB részéről az ajánlásellenőrzések megtörténtek: a folyamatban Kiss Lászlónál is találtak a 600 darab ellenőrzött ajánlás között – például formai hiba miatt – érvényteleneket.

Zsigó Róbert esetében 86 darab ajánlóívet és 648 darab ajánlást ellenőrzött az OEVI, ebből 550 darab volt érvényes. A legtipikusabb hibák itt is a téves vagy hiányos személyi azonosítók, téves, hiányzó vagy hiányos lakcímadatok, az ajánló nem szerepelt a névjegyzékben, továbbá 10 esetben többszörös ajánlás is volt.

Az OEVI mindettől függetlenül mindkét jelöltet ugyanúgy nyilvántartásba vette Bács-Kiskun megye 06. számú egyéni választókerületében, így rájuk már biztosan voksolhatnak a kerület szavazópolgárai április 3-án.

Zsigó Róbert jelenleg is Baja és térsége fideszes országgyűlési képviselője, január 3-án pedig megörökölte az államfővé jelölt Novák Katalintól a családokért vállalt kormányzati felelősségét. Korábban Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli köztársasági elnöknek, aki elvállalta a felkérést, és december 31-ével lemondott családokért felelős tárca nélküli miniszteri tisztségéről.

(Borítókép: Bús Csaba / MTI)