Lemondott Novák Katalin

DSZZS20211213207
2021.12.22. 15:26

Orbán Viktor a keddi Kormányinfón jelentette be, hogy a Fidesz-frakció Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert jelöli köztársasági elnöknek. A miniszterelnök egyúttal jelezte azt is, hogy Novák Katalin 2022. január 1-jétől távozhat a miniszteri pozícióból.

A miniszter még kedden írta Facebook-oldalán, hogy megtiszteltetés számára Magyarországot képviselni, az egész magyar nemzetet szolgálni, így elvállalja a köztársaságielnök-jelölti felkérést.

Az újabb bejelentésre sem kellett sokat várni, Novák Katalin – aki Magyarország első női államfője lehet – ismét közösségi oldalán üzent:

Az utolsó kormányülésem. December 31-vel lemondok a családokért felelős miniszteri tisztségemről, hogy minden erőmmel az előttem álló feladatra készülhessek.

Áder János köztársasági elnököt 2012 májusában választották meg, mandátuma pedig 2022. május 10-én jár le. Utódjáról a megbízatás lejárta előtt legalább harminc, legfeljebb hatvan nappal kell döntenie az Országgyűlésnek.

Novák Katalin jelölését Török Gábor politikai elemző okos és logikus döntésnek nevezte, amivel szerinte egy magas labdával ma szegényebb lett az ellenzék, de kapott egy ravasz csapdát. „Amiből szerintem csak úgy tudnának jól kimászni, ha váratlanul nem támadnák a jelölést” – tette hozzá. Ez azonban nem következett be:

Novák Katalint személyes felelősség is terheli a jogállam lebontásáért, az ország megosztásáért, a gyűlöletkampányok szervezéséért és a tomboló korrupcióért. A köztársasági elnöki feladatra teljesen alkalmatlan

– fejtette ki véleményét Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, amiben a többi ellenzéki politikus is osztozott.

(Borítókép: Novák Katalin 2021. december 13-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)