Havonta 10-15 millió forint kenőpénzt kaphattak a szocialisták Zuglóban

2022.02.26. 09:28
Minimum 250 millió forintot adott át Tóth Csaba szocialista képviselőnek, amiből annak párttársa, Horváth Csaba zuglói polgármester is részesült – mondta poligráf által is megerősített vallomásában Fuzik Zsolt, a zuglói parkolási botrány gyanúsítottja, aki a találkozások pontos helyről és idejéről is beszámolt az ügyészség nyomozóinak.

Horváth Csaba polgármesteren kívül Tóth Csaba szocialista képviselő is részesült a zuglói parkolási botrány kapcsán kifizetett kenőpénzekből – derült ki az ügyben érintett férfi, Fuzik Zsolt poligráfos vizsgálattal is megerősített vallomásából.

A Magyar Nemzet a birtokába került tanúvallomásra hivatkozva szombaton azt írta két szocialista politikus a zuglói parkolási cég profitjának felét tehette zsebre, de ezen felül Horváth Csaba külön is kért vesztegetési pénzt.

Mint ismert, a legfőbb ügyész befolyással üzérkedés és más bűncselekmények gyanúja miatt pénteken kezdeményezte Tóth Csaba mentelmi jogának felfüggesztését.

Fuzik Zsolt inkrimináló gyanúsítotti vallomásában elmondta, 2009 óta ismerte Horváth Csabát, amikor a szocialista politikus még Demszky Gábor főpolgármester helyettese volt. Ebben az időben Fuzik a BKV informatikai igazgatójaként dolgozott. A zuglói parkolási szerződésről 2016-ban kezdtek tárgyalni, és Horváth Csaba akkor mutatta be Tóth Csabának Fuzikot, akivel a budai Rózsakert Bevásárolóközpontban találkoztak először. 

A két szocialista politikus Fuziknak azt mondta, akkor nyerheti el az általa képviselt SIS Parking Kft. a zuglói parkolás-üzemeltetési munkákat, ha a cég profitjának a felét visszaosztja.

Fuzik Zsolt a vallomásában így fogalmazott:

Elhangzott ezen a megbeszélésen, hogy a kiírás a mi instrukciónk alapján, az általunk átadott műszaki anyagokkal és gazdasági feltételekkel történik meg.

A SIS Parking Kft. ezután két szerződést is elnyert Zuglóban. Az egyik alapján a cég 2017 és 2019 júliusa között karbantartotta, tisztította és kiürítette a parkolóautomatákat, és szállította az azokban összegyűlt pénzt. A másik megállapodás egy parkolási szoftvert üzemeltetésére vonatkozott.

Fuzik Zsolt arról is beszámolt, hogy Horváth Csabával később volt még egy négyszemközti találkozója, amelyen a szocialista politikus közölte vele, hogy ő külön további havi hárommillió forintot szeretne kapni. Ezt az összeget azonban csupán néhány hónapig vehette át a jelenlegi polgármester, ugyanis Zuglóban bevezették a hétvégi ingyenes parkolást, így a társaság bevétele jelentősen csökkent.

A Magyar Nemzet cikke szerint Fuzik vallomásából kiderült, hogy a SIS Parking befolyásos munkatársa jegyzeteket készített a vesztegetési pénzek átadásáról, helyéről és a pontos összegekről is.

Horváth Csaba külön millióit a Kálvin téri California Coffee Company kávézónál adta át Fuzik Zsolt.

Tóth Csaba havi 10-15 millió forintot kapott, amelyet a Budakeszi úti Öko Lakópark egyik ingatlanában vett át.

A pénzek átadásakor más tanú nem volt jelen, ám a parkolási cég ügyvezetője, Sz. Zoltán Fuzikkal közösen számolta át az összegeket, és tudta, kinek adják át azokat.

Fuzik Zsolt vallomásában kifejtette, Horváth Csaba elintézte, hogy SIS Parking által kibocsátott számlák mindig rendesen, időre ki legyenek fizetve, és segített más nehézségek elsimításában is. Sőt amikor szóba került a parkolási övezet kiterjesztése, Horváth Csaba azt ígérte, segít elintézni ezt a Fővárosi Önkormányzatnál.

Látszott, Tóthnak komoly befolyása van az önkormányzatnál. Számomra teljesen egyértelmű volt, hogy amit ő mond, az úgy is történik

– válaszolta Fuzik Zsolt az ügyészek Tóth Csaba szerepét firtató kérdésére.

Abban az időben még Karácsony Gergely volt Zugló polgármestere, és ő írta alá zuglói parkolási szerződéseket is. Erre Tarlós István volt főpolgármester is emlékeztetett pénteken, és azt is felidézte, a zuglói parkolás fizetőssé tételét kifejezetten Karácsony Gergely kezdeményezte.

Ősszel a parkolóhelyekre rengeteg falevél hullott, ennek eltakarítása a szerződés szerint a SIS Parking feladata lett volna, ám nem kellett megcsinálni, mivel ennek magas költsége csökkentette volna a nyereséget és így a vesztegetési pénz mennyiségét is

 – említette példaként vallomásában Fuzik Zsolt az általa megvesztegetett szocialista politikusok hozzáállásával kapcsolatban. A vallomásból az is kiderül, hogy Tóth és Horváth között megromlott a viszony, amikor előbbi megtudta, hogy párttársa külön is kapott vesztegetési összegeket.

Ebből volt egy kis feszültség, Tóth Csaba felháborodott, mivel a neki átadott pénzből is kapott Horváth, aki pedig felelősségre vont engem, hogy miért beszélek Tóth Csabának a neki juttatott összegről

– idézte fel a történteket Fuzik Zsolt, és hozzátette: azt nem tudja, hogy a két szocialista politikus milyen arányban osztozott a kenőpénzen.

Az üggyel kapcsolatban Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója azt mondta, hogy választási kampány zajlik, és az ügyészség ilyenkor mindig fontos szereplőjévé válik a politikai életnek. Emellett arról is beszélt, ha bármilyen bűncselekményben érintett, akkor bevonul a börtönbe.