Kisüt a nap, de aztán jön a hó

2022.02.27. 06:32
Vasárnap túlnyomóan napos időre számíthatunk, de helyenként esőre, havas esőre és hószállingózásra is lehet számítani. Éjszaka viszont sokfelé élénk, néhol erős széllökések is várhatóak.

Vasárnap az ország nagy részén több órára kisüt a nap. A déli órákig a déli, délnyugati megyékben maradhatnak erősebben felhős vidékek, helyenként kisebb eső, néhol havas eső, a hegyekben esetleg hószállingózás előfordulhat, majd ott is szakadozik, csökken a felhőzet – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. 

A késő délutáni, esti óráktól észak, északkelet felől érkezhetnek kisebb-nagyobb felhőtömbök, amelyekből kialakulhat zápor, hózápor. Az északi, északkeleti szelet sokfelé élénk, néhol erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 6 és 11 fok között várható. Késő estére mínusz 3 és 3 fok közé hűl le a levegő.

Vasárnap este gomolyfelhők képződnek, amelyek akár jobban össze is állhatnak. Elszórtan számíthatunk hózáporok kialakulására, egy-egy intenzívebb is lehet. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérik.

A hőmérséklet hajnalban mínusz 1 és mínusz 6 fok között alakul,

de a szélcsendes, kevésbé felhős fagyzugos részeken hidegebb is lehet.

A meteorológiai szolgálat szerint kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható. Mint írják, frontátvonulás nem nehezíti a mindennapjainkat, de a magasban hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, ezért a hidegfrontra érzékenyeknél tünetek jelentkezhetnek. 

A naposabb idő ugyan jó hatással lesz a hangulatunkra, közérzetünkre, de emellett a fokozottan érzékenyek körében migrén, tompaság, dekoncentráltság is jelentkezhet, valamint még mindig nagy lesz a megfázásveszély – írja az Időkép.