Republikon: Szoros a verseny, az utolsó pillanatban dőlhet el a választás

2022.03.01. 21:49
A Republikon Intézet kutatása azt mutatja, hogy 32 nappal a választások előtt továbbra is szoros a verseny a két nagy tömb között.

Februárban továbbra is kiélezett a verseny a Fidesz és az Egységben Magyarországért között – ez a Republikon Intézet közvélemény-kutatásának egyik legfőbb megállapítása. A teljes népesség körében a kormánypárt és az ellenzéki szövetség támogatottsága 1-1 százalékpontot csökkent január óta, így a Fidesz 40, a Márki-Zay Péter vezette lista 39 százalékon áll. A teljes népességnél a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3 százalékról kettőre csökkent, a Mi Hazánk Mozgalom 2 százalékról 3-ra emelkedett. A bizonytalanok aránya szintén felfelé mozdult, jelenleg 16 százalék.

A pártválasztók körében a Fidesz 48, az ellenzéki összefogás 46 százalékon áll. Itt az MKKP és a Mi Hazánk is 3-3 százalékos támogatottságot tudhat maga mögött.

A Republikon összegzése szerint kevés változás tapasztalható az erőviszonyokban januárhoz képest, ha pedig nem történik drasztikus fordulat a következő egy hónapban, akkor feltételezhető, hogy az országgyűlési választás az utolsó pillanatban fog eldőlni.

Legyen miniszterelnök-jelölti vita?

A Republikon Intézet azt is felmérte, hogy a választók mennyire tartanák fontosnak Orbán Viktor és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölti vitáját. A teljes népesség közel kétharmada fontosnak nevezte a vita megtartását, a Fidesz-szavazók egyharmada van ezen az állásponton, az Egységben Magyarországért támogatóinak 92 százaléka. A bizonytalanok 66 százaléka is vitapárti, 19 százalékuk nem tartja fontosnak, hogy összecsapjon a két jelölt.

Február végén az IDEA Intézet, a Nézőpont Intézet és a Publicus Intézet is közvélemény-kutatással jelentkezett, ezeket egy cikkben foglaltuk össze.