Elfogadta a parlament a háborút elutasító nyilatkozatot

D KOS20220310091
2022.03.10. 16:57
Az Országgyűlés csütörtökön egyhangúlag elfogadta az orosz–ukrán háborút elutasító nyilatkozatot.

„Végre egy fontos külpolitikai kérdésben egyetértünk” – mondta szavazás előtti hozzászólásában Németh Zsolt, a Külügyi bizottság kormánypárti elnöke. Véleménye szerint egy „tektonikus biztonságpolitikai mozgás” fog elindulni a világban, és ehhez a magyar külpolitikának is alkalmazkodnia kell.

Ebben a helyzetben nem indokolt a kapkodás, és ezt a nyilatkozat egyértelműen leszögezi

– mondta a deklarációt előterjesztő fideszes politikus.

Amint arról korábban írtunk, az Országgyűlés Az orosz–ukrán háborúról címet viselő nyilatkozatban egyebek mellett rögzíti, hogy Magyarország elítéli Oroszország katonai beavatkozását, meghatározza a szövetségi rendszerben elfoglalt pozícióját, továbbá leszögezi, hogy alapvető célja a béke és a területén élő emberek biztonságának védelme, miközben felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért is.

A dokumentum kinyilvánítja, hogy

veszélyesnek és felelőtlennek ítéljük azokat a követeléseket, amelyek magyar katonák, illetve fegyverek küldését sürgetik a háborús térségbe.

Magyarország emellett természetes kötelezettségének tekinti, hogy segítséget nyújtson minden magyar és nem magyar ukrán és más állampolgárságú embernek, aki a háború elől menekülve hazánk területére lép. 

Az Országgyűlés a nyilatkozatot végül 174 igen, 1 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett elfogadta.

Sem Orbán Viktor miniszterelnök, sem a külügyminiszter, Szijjártó Péter nem vett részt a szavazáson. A kormányfő azért nem volt jelen, mert elindult Párizsba, az EU-csúcsra.

Amint arról beszámoltunk, az Országgyűlés csütörtökön Novák Katalint választotta meg köztársasági elnöknek, a májusban leköszönő Áder János utódjának megbízatása is öt évre szól. Novák Katalinról portrét készítettünk, amelyben bemutattuk eddigi pályafutását, tevékenységét. Erre tessék. A tavaly még családokért felelős tárca nélküli miniszterként dolgozó Novákkal interjúkat is készítettünk, ezeket itt és itt olvashatja el. Csütörtökön a Parlamentben forgattunk, a képviselőket az államfőválasztásról kérdeztük. 

Az orosz–ukrán háború híreit is percről percre követjük, folyamatosan frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Németh Zsolt, a Külügyi bizottság fideszes elnöke expozét tart az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos politikai nyilatkozat vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. március 10-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)