320 intézmény 6500 pedagógusa vett részt a polgári engedetlenségi akcióban

D KOS20160420013
2022.03.12. 15:07
Pedagógusok ezrei vettek részt a polgári engedetlenségi akcióban, a következő héten jöhet az újabb sztrájk.

Ahogy arról beszámoltunk, a január 31-i sztrájk után több intézményben polgári engedetlenségi akcióba kezdtek a pedagógusok. A Civil Közoktatási Platform (CKP) összegezte a polgári engedetlenségi akció eredményét:

Sztrájk előtti végeredmény: mint térképes beszámolónkból látható, legalább 320 intézmény legalább 6500 pedagógusa vett részt a február 14-én kezdődött, fokozatosan erősödő polgári engedetlenségben.

A CKP szerint az állami gimnáziumok fele bekapcsolódott az akcióba, de egyházi és alapítványi iskolák, általános iskolák, óvodák, valamint szakképző intézmények is voltak a résztvevők között.

A következő pedagógussztrájk március 16-ra van időzítve, erről itt írtunk bővebben. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón elárulta: a tanárok törekvéseivel egyetért a kormány, a kötelező oltást ki is vezették, és tárgyalnak az Európai Bizottsággal arról, hogy az uniós forrásokból több száz milliárd forintot a pedagógusok béremelésére fordíthassanak.

A miniszter háromszor tízszázalékos béremelést említett, ugyanakkor jelezte: a tanulók és a szülők érdekeire is tekintettel kell lenni, ezért a tanárokat a sztrájk elhalasztásának megfontolására kérte.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)