Márki-Zay Péter és az ellenzék alaposan átszabná az önkormányzatiságot

2022.03.16. 17:39
Kormányváltás esetén Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) koncepciója mentén jelentősen átalakítaná és decentralizálná az önkormányzati szektort.

Egyelőre csak Márki-Zay Pétertől érkezett visszajelzés arra a 10 pontot tartalmazó javaslatcsomagra, amelyet még múlt hónapban küldött el a miniszterelnök-jelöltek számára a Magyar Önkormányzatok Szövetsége.

Márki-Zay Péter azonban nemcsak tudomásul vette, de egyenesen programjának részeként fogadta el azt a kötelezettségvállalási megállapodás aláírásával. A MÖSZ önkormányzatiságot helyreállító és a minőségi közszolgáltatások biztosítását célzó koncepciója a választásokat követő legfontosabb lépéseket tartalmazza, és ajánlja a felálló új kabinetnek.

„A tíz pont mögött egy szakértők által kidolgozott, komoly háttéranyag is megtalálható, amely lehetővé teszi, hogy az önkormányzati szektor visszaállhasson arra a pályára, amelyet az 1990-es önkormányzati törvény eredetileg kijelölt számára” – mondta Gémesi György a MÖSZ elnöke, gödöllői polgármester, hozzátéve, hogy 

ez nem egy pártpolitikai program, nem politikai indíttatásból született, hanem azokból a tapasztalatokból, azokból a történésekből, amit az elmúlt időszakban megéltünk. 

Gödöllő vezetője egyedülállónak nevezte, hogy az önkormányzatok adót fizetnek annak arányában, hogy mennyire gazdálkodnak jól és hatékonyan.

A MÖSZ működése jelzi – hiába próbálja bárki is úgy állítani – nincs Budapest-vidék szembenállás. „Míg a jelenlegi kormányzat a bizalmatlanságra építi önkormányzati politikáját, az ellenzék a bizalom alternatíváját kínálja” – húzta alá  Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. Úgy fogalmazott:

az önkormányzatok ellátják azokat a feladatokat, amelyeket rájuk bíztak a polgáraik, csak a kormány próbálja elvenni tőlük azokat a lehetőségeket, amivel ezt a küldetésüket beteljesíthetnék.

Az elmúlt 50 évben nem fordult elő, hogy olyan miniszterelnök-jelöltje legyen az országnak, aki vidéken él – utalt vissza Márki-Zay Péter a vidék-főváros viszonyára. Hangsúlyozta: az önkormányzatiság helyreállításának és a vidékfejlesztésnek ő a személyes garanciája. Emlékeztetett,

a hat párt által kidolgozott kormányprogramban egyebek mellett azt is vállalják, hogy a rendelőket, kórházakat és az iskolákat is visszaadják az önkormányzatoknak.

Az építéshatósági jogkör elvonását is elfogadhatatlannak nevezte. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint az európai uniós forrásokat a jelenlegi kormányzati korrupció miatt Magyarország tartósan csak akkor fogja megkapni, ha új vezetése mentessé válik tőle.

Márki-Zay Péter ígéretet tett arra is, hogy az új kormány nem csak megszerzi, de politikamentesen oda is adja majd a településeknek. „Lakosságarányosan meg fogják kapni az uniós és hazai forrásokat” – jelentette ki.