Emmi: A pedagógusok 13 százaléka vett részt a sztrájkban

image 6483441 (21)
2022.03.16. 17:48
A tárca kitart korábbi álláspontja mellett, és kormányellenes kampányakcióként hivatkozik a szerdán induló, határozatlan ideig tartó munkabeszüntetésre.

„A mai napon a pedagógusok mintegy 13 százaléka vett részt a sztrájkban” – áll abban a közleményben, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) juttatott el szerkesztőségünkbe.

A tárca köszönetét fejezte ki, hogy „a mai napon a pedagógusok mintegy 87 százaléka felvette a munkát, és nem vett részt a szakszervezetek kormányellenes kampányakciójában”.

A mai 13 százalékos részvételi arány elmarad még a januári, jogszerűtlen sztrájkban részt vevők 17 százalékos arányától is. A kormány továbbra is arra kéri a szakszervezeteket, hogy ahogyan a háborúra való tekintettel a mozdonyvezetők is visszaléptek a sztrájktól, úgy arra kérjük a pedagógusokat, ők is fontolják meg a sztrájk felfüggesztését

– írták.

Lapunk korábban Totyik Tamásnál, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökénél érdeklődött a részvételi adatokkal kapcsolatban. Az érdekvédő azt mondta, hogy az eddigi visszajelzések alapján joggal bízhatnak abban, hogy a mostani munkabeszüntetésben legalább annyian vesznek majd részt, mint a januári figyelmeztető sztrájkban.

Mint arról korábban beszámoltunk, mától országos sztrájk indult az oktatási intézményekben. A munkabeszüntetést szülők és diákok is támogatták, a fővárosban a Parlament és az Emmi épülete előtt is tüntettek a diákok. 

Arról, hogy milyen események vezettek a határozatlan ideig tartó pedagógussztrájkig,  itt írtunk korábban.

(Borítókép: Pedagógussztrájk 2022. március 16-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)