Patek Gábor intézte az Óbuda Újság átvételét, a főszerkesztő lemondott

SZK 9734
2022.03.18. 14:05
A kispesti polgármester bizalmasának Patek nevű ismerőse is pozíciót kapott a III. kerületi önkormányzat által pénzelt kerületi sajtóban. A főszerkesztő a héten lemondott.

Amolyan kijáróemberként írta le Patek Gábort a III. kerületi lap korábbi főszerkesztője. Patek amellett, hogy Gajda Péter kispesti polgármester bizalmasa, a legutóbbi önkormányzati választások óta már Óbuda–Békásmegyer polgármesterének, Kiss Lászlónak is dolgozott. 

Amint arról beszámoltunk, az Anonymus-maszkos alak által közreadott, pénzkötegek átadását mutató videón a névtelen szivárogtató szerint Patek Gábor látható.

2020 nyarán az Óbuda Újság megfelelő irányba állítása körül is Patek bábáskodott. Mint ismert, a 2019. őszi önkormányzati választásokat követően szerződést bontott a DK-s vezetésű önkormányzat a lapot 25 éven át kiadó Impress-Régió Kft.-vel, azzal az engedménnyel, hogy még egy évig a régi csapat készítheti a kerületi újságot. 

A kerületi lap kiadására az önkormányzat pályázatot írt ki, ebben az időszakban bukkant fel Patek Gábor, akinek telefonszámát maga Kiss László polgármester küldte át az újság addigi főszerkesztőjének, azzal a jelzéssel, hogy vele kellene majd egyeztetni a lap békés átadás-átvételét.

Patek arról érdeklődött, hogy az Impress-Régió szeretné-e újra megpályázni a kerületi lapkiadást. Mivel világossá vált, hogy a kerület DK-s polgármesterével nincs meg az eddigi lapvezetés számára a bizalom, így végül az az egyedüli pályázó Key Price Kft. lett a befutó, 60 hónapig ők készíthetik a 75 ezer példányban megjelenő kétheti lapot.

Az új Óbuda Újság főszerkesztője, Prusinszki István március 14-én lemondott, neve utoljára a március 8-i lapszámban szerepelt – tudta meg az Index. Telefonos érdeklődésünket azzal hárította el, hogy munkájával összefüggésben titoktartási kötelezettség terheli, így lemondásának okát nem indokolhatja, mint ahogy azt sem erősítheti meg, hogy Patek Andrea, aki az Óbuda Újság legfrissebb számának impresszuma szerint a (Kispestről szerkesztett) III. kerületi lap fotósa, rokona lenne Patek Gábornak. Annyit mondott: „ki fogják tudni deríteni”.

(Borítókép: Szováthy Kinga / Index)