Márki-Zay Péter szerint Orbán Viktor egy hálót szövő gyújtogató

20220217170129 PAP 4030
2022.03.21. 16:48 Módosítva: 2022.03.21. 17:11
„Beszéljünk az utolsó két hétről” címmel osztott meg egy nyolcperces videót a közösségi oldalán az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje. Az április 3-i parlamenti választásig az ellenzék három üzenetet visz háromezer településre.

A videó elején Márki-Zay Péter elmondta: azért fontos, hogy időnként a választókhoz szóljon, mert legtöbbször csak „a propaganda által meghamisítva, elferdítve” hallanak arról, hogy milyen sorsot szánnak az országnak. Megjegyezte, hogy csak 5 percet kapott a köztévében a teljes magyar ellenzék nevében. „Minden más, amit mondanak rólunk: hazugság” – fogalmazott az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.

Példaként említette, hogy „Orbánnal az élükön” a kormányoldalon „azt hazudták”, az ellenzék katonákat küldene Ukrajnába. „Ezzel szemben az igazság az, hogy nem küldenénk katonákat Ukrajnába” – jelentette ki Márki-Zay Péter. Hozzátette, az álláspontjuk kezdettől fogva világos: a NATO és az Európai Unió hűséges tagjakként a NATO álláspontját támogatják, márpedig a NATO nem küld katonákat Ukrajnába. Azt is elmondta, hogy az ügyészségen feljelentést tett rémhírterjesztésért.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Orbán Viktor a „hazugságaival, aljas propaganda-hadjáratával félelmet, bizonytalanságot kelt Magyarország polgáraiban”, ez pedig „felelőtlen és veszélyes lépés, ilyet államférfi nem tesz”. Ezután az ország minden problémájáért a kormányfőt tette felelőssé.

A nyolcperces videóban kitért a magyar gazdaság helyzetére, az inflációra, a forintra, az olajár ingadozására, a benzinkutak előtt kígyózó sorokra, illetve az ukrajnai menekültekre, akik elmondása szerint óriási terhet rónak az államra, de helyette a civilek és az egyházi szervezetek végzik a dolgukat, példát mutatva emberségből. Említette azt is, hogy Európa második legszegényebb országa vagyunk, „a kormány eltékozolt és ellopott 12 évet a magyaroktól”, a korrupció hálóját pedig Orbán Viktor „szőtte”.

Rábízhatjuk-e a tűzoltást a gyújtogatóra? Megoldhatja-e a gondokat éppen az, aki okozta őket?

– tette fel a kérdés az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a kormányfőre utalva.

Azt ígérte, hogy ha az ellenzék kerül kormányra, akkor 5 éven belül bevezetnék az eurót, addig is erős forinttal és áfacsökkentéssel mérsékelnék az árakat, adómentessé teszik a minimálbért, emelik a juttatásokat és a béreket, illetve megtartják a rezsicsökkentést, és tovább csökkentik a lakhatás költségeit.

„A magyar Putyin helyett Európa” – hangsúlyozta Márki-Zay Péter, aki szerint, ha nem akarjuk, hogy újabb százezrek távozzanak Nyugatra, akkor Európát kell Magyarországra hozni, „Kelet helyet Nyugat”.

Azt is mondta, hogy a következő két hétben három üzenetet visznek az ország háromezer településére:

  1. Kelet helyett válasszuk a Nyugatot!
  2. Gyújtogatóra ne bízzuk a tűzoltást!
  3. Hozzuk haza a minden egyes magyarnak járó 1,5 millió forintnyi uniós pénzt.

Márki-Zay Péter arra kérte a választókat: adják tovább három embernek ezt a három üzenetet, győzzenek meg fejenként három embert, hogy „szavazzanak a valódi változásra”. A nyolcperces videó teljes szövegét egy Facebook-bejegyzésben is közzétette.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó:  Papajcsik Péter / Index)