Karácsony Gergely: Semmi nem indokolja az öntökönszúrást

image 6483441 (29)
2022.03.28. 09:34 Módosítva: 2022.03.28. 09:35
Karácsony Gergely szerint az ellenzék 2022-es mozgósítási képessége leírhatatlanul jobb a 2018-asnál. A főpolgármester „iszonyatosan szoros” eredményre számít, és konkrét számokat is mondott.

„Az egyértelmű, hogy a Fidesz elkezdett feljönni. De még mindig tíz nap van a választásokig, és egy háború árnyékéban sok minden történhet, de úgy tűnik, a kampány inkább a Fidesznek kedvez. De az ilyen rezsimeknek soha nem úgy van vége, hogy az ellenzék nyer, hanem úgy, hogy a hatalom veszít” – fejtette ki Karácsony Gergely egy interjúban.

A főpolgármester azt állítja, hogy „a választást eldöntő fundamentumok az ellenzéknek kedveznek, és ezek sokkal fontosabbak, mint maga a kampány”.

Karácsony Gergely az Azonnalinak arról is beszélt, hogy a Fidesz 2018-as kétharmados parlamenti többséget hozó győzelmét olyan tényezők alapozták meg, amelyek 2022-re megszűntek.

Egy ellenzéki összefogással szemben a Fidesz már 2018-ban is valószínűleg kikapott volna. Néha ledöbbenek, hogy még ellenzéki pártvezetők sem feltétlenül tudják, 2018-ban a Fidesz a belföldi szavazatok hány százalékát kapta meg. Ez 47 százalék volt, miközben az ellenzék 49-et ért el összesen. A listás szavazatokat nézve – és ezeket érdemes összehasonlítani – 2018-ban a választókerületek nagyobbik részében az ellenzéknek volt többsége.

A politikus hozzátette: most megvan az összefogás, a kérdés az, hogy megvan-e a társadalmi többség. Ezt nem tudja pontosan, de „semmi okunk azt gondolni, hogy most a Fidesz jobban áll, mint 2018-ban”.

Karácsony Gergely szerint a választás valójában az adatbázisok csatája is. Úgy látja, hogy amikor két nagy tömb áll szemben egymással, ilyen kiélezett helyzetben, nem az a nagy kérdés, hogy valamelyik át tud-e csábítani szavazókat a másiktól, hanem a saját választókra vonatkozó mozgósítási képesség.

Az ellenzék mozgósítási képessége 2022-ben a 2018-ashoz képest leírhatatlanul jobb. Ma becslésem szerint az ellenzék a szavazói nagyjából felét név szerint ismeri. Ezt ráadásul teljesen legitim és legális módon, elsősorban az előválasztási adatbázisokra alapozva. Korábban ennek a töredékére voltunk csak képesek.

Karácsony Gergely – aki politikusi karrierje előtt elemzőként dolgozott – kizártnak tartja, hogy 40 egyéni választókerületnél kevesebbet nyerjen az ellenzék. Emellett lát 40 olyat, amit abszolút Fidesz-esélyesnek tart. A közte lévő 26 választókerület billeg.

Ezek nagy része pedig az ellenzék felé dől majd szerintem. Van egy listám arról, milyen körzeteket nyerünk meg szerintem, ezen jelenleg 57 körzet szerepel, de simán lehet, hogy eljutunk 65-ig. Az elemző énem azt mondja, iszonyatosan szoros eredmény jön. Ezért az ellenzéki véleményformálókra jellemző köldöknézést, öntökönszúrást, lenézést semmi nem indokolja.

Vasárnap országgyűlési választások lesznek Magyarországon, az erről szóló híreinket itt találja.

(Borítókép: Karácsony Gergely 2022. január 5-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)