Gulyás Gergely elmondta, hogy mikorra lehet meg a választás eredménye

D VAJ20220327029
2022.03.30. 20:19
Gulyás Gergely egy rádióinterjúban az orosz–ukrán háborúról, annak következményeiről és a magyar energiaellátásról is beszélt.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a NATO közös álláspontja megfelel a magyar álláspontnak az orosz–ukrán háborút illetően, de a szövetség tagállamai között vita van arról, hogy Ukrajnát milyen formában lehet támogatni. Ezek a fegyverszállításokról és a szankciós lehetőségekről szólnak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a NATO megerősítette: a közös védelmi klauzulát, az ötödik cikkelyt be fogják tartani, tehát bármely NATO-tagállamot érő támadást valamennyi tagállam a saját maga ellen irányuló támadásnak tekint.

A tárcavezető kifejtette: az álláspontokat részben a történelmi tapasztalat és a gazdasági viszonyok, részben pedig az határozza meg, hogy ki mit tud elképzelni a legrosszabb forgatókönyvként, ami előállhat. A lengyel álláspont leegyszerűsítve az, hogy Oroszország közvetlen fenyegetést jelent a NATO-tagállamokra, ezért – akár a háborúba beavatkozva is – mindent meg kell tenni azért, hogy Oroszországot elriasszák ettől.

Gulyás Gergely leszögezte, hogy Ukrajna megtámadása a nemzetközi jog megsértése, Magyarország nem fogadja el a háborút mint a politikai viták rendezésének módját, de Európának vannak olyan gazdasági érdekei, amelyek nélkül a kontinens nem tud működni, a cselekvőképességnek ez határt szab.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy a magyar kormány politikája az, ami a legnagyobb biztonságot adja, de ha a baloldal kormányra kerülve tettekre váltaná a szavait, belesodródnánk a háborúba. Ahogy arról beszámoltunk, sajtóinformációk szerint Márki-Zay Péter stábja felvette a kapcsolatot Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A Magyar Nemzet azt írta: Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter felhívta Ukrajna budapesti nagykövetét, Ljubov Nepopot, és arról érdeklődött,„miként lehetne elősegíteni a baloldali ellenzék választási győzelmét”. Szijjártó Péter korábban arról beszélt, ha az ellenzék nyerne, akkor megszavaznák a földgáz- és kőolajszállításra vonatkozó szankciókat, valamint megkezdenék a fegyverszállításokat Ukrajnába, erről pedig már meg is egyezett Márki-Zay Péter és Volodimir Zelenszkij. Márki-Zay Péter ezután rémhírterjesztésért feljelentette Szijjártó Pétert.

Gulyás Gergely ezzel kapcsolatban elmondta: Ukrajnának háborúban álló országként természetes érdeke, hogy akár fegyverekkel, akár katonákkal segítsék őket. A miniszter azzal folytatta, hogy a magyar ellenzék több politikusának megnyilvánulásai ebben az ügyben megfelelnek az ukrán érdeknek az energiaszankciókra, a fegyverszállításokra és akár a katonákra vonatkozóan is, viszont ezek a magyar érdekekkel szemben állnak.

A tárcavezető az energiahordozókat érintő szankciókról rögzítette, hogy Európa 400 milliárd köbméter földgázt használt fel egy évben, importként 330 milliárd érkezik, ebből 170 milliárd köbméter Oroszországból. Ennek hiányában „nem lesz fűtés az európai lakásokban, és megáll az európai gazdaság”.

Ezt felelősségteljesen sem a magyar miniszterelnök, sem a német kancellár nem vállalhatja. Lehet indulatból megfogalmazni nyilatkozatokat, de ilyen helyzetben életveszélyes, beláthatatlan következményekkel jár.

Gulyás Gergely arra is felhívta a figyelmet, hogy ott nem akadályozzák a szankciókat, ahol az Európának kevésbé fáj, mint Oroszországnak. Hozzátette: Magyarország érdeke, hogy a lehető leghamarabb legyen béke, a kötelességünk az, hogy segítsünk élelmiszerrel, gyógyszerekkel, és adjunk menedéket a menekülőknek, ezeket teljesítette az ország az elmúlt másfél hónapban – hangzott el InfoRádió Aréna című műsorában.

Nem könnyű lecserélni az orosz kőolajat

A miniszter az energiaellátással összefüggésben ismertette, hogy Magyarországon 2030-ra az energiafelhasználás 90 százaléka kibocsátásmentes lehet, ehhez atomenergia és megújuló energia is kell.

Az orosz kőolaj kiváltásánál nehézséget okoz, hogy a máshonnan érkező kőolajhoz változtatni kell a finomítókon, ami többéves projekt, és több száz millió dollárba kerül. Ráadásul előtte azt is meg kell találni, hogy honnan szerzik be az olajat, és hogyan szállítják azt.

Gulyás Gergely szerint nincs okuk arra, hogy ne számoljanak a paksi beruházással, mert a szankciók nem érintik, és nem tudnak olyan szándékról, ami a megépítéssel kapcsolatban bármelyik fél részéről változott volna. A politikus világossá tette, ha holnap lekapcsolnák a paksi atomerőművet, és az energiapiacról kellene megvásárolni a kieső mennyiséget, akkor mai áron egy átlagos háztartásnak éves szinten félmillió forinttal emelkedne a rezsiköltsége.

Egy polgári kormány nem fog olyan kalandba bocsátkozni, amelynek a végén kétszeres-háromszoros árat kell fizetni.

A miniszter úgy gondolja: egy baloldali kormány lehet, hogy megpróbálná elmagyarázni ezt, de a mostani a rezsicsökkentés kormánya, és bár sikerült előrelépni a jólét területén, az ország még mindig nem elég gazdag ehhez.

Az interjúban több más kérdést is érintettek:

  • A magyar mezőgazdaság évtől függően 18-22 millió emberről is tudna gondoskodni. Az orosz–ukrán háború jelentősen megnövelte a gabona árát, az állam Magyarországon akkor élne az elővásárlási jogával, ha eljutnánk arra a pontra, hogy a hazai igényekhez sem elegendő a megmaradt gabona.
  • A családtámogatási rendszer elemeinek hatékonyságát vizsgálják, ahogy azt is, hogy lehetnek-e még hatékonyabb eszközök, de családpolitikára nem fognak kevesebbet költeni, sőt.
  • Gulyás Gergely szerint a haderőfejlesztés már politikai vitáktól mentesen folytatódhat.
  • A jelenlegi nyugdíjrendszer akár még egy évtizedig is fenntartható.
  • Az üzemanyagárstop vége a háború befejezésétől és így a piaci áraktól függ.
  • A választást követően belátható időn belül megállapodhatnak az uniós helyreállítási alapról.
  • Az uniós hitellábbal kapcsolatban azt a javaslatot tették, hogy azt haderőfejlesztésre is lehessen használni.
  • A V4-ek együttműködése érték- és érdekalapú, ez nem változott meg, de a háború most minden mást kiszorít a napirendről, ebben pedig ellentét van a V4-ek álláspontja között. Ha véget ér háború, újra azok az ügyek kerülhetnek napirendre, ahol közösek az érdekek.
  • A gyermekvédelmi népszavazás javíthatja a kormány brüsszeli alkupozícióját.

Gulyás Gergely a vasárnapi országgyűlési választások napján hatékony eredményközlésre és arra számít, hogy este 10-11 óra körül már mindent láthatunk.

Vasárnap országgyűlési választások lesznek Magyarországon, az erről szóló híreinket itt találja

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai percről percre frissülő hírfolyamunkat itt olvashatja.

(Borítókép:  Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszédet mond a felújított Sárospataki Makovecz Művelődési Ház átadásán 2022. március 27-én. Fotó: Vajda János / MTI)