Kettészakadt az ország, ágyúgolyóként csapódott be a jég

2022.04.01. 17:07 Módosítva: 2022.04.01. 17:40
Meglehetősen szélsőséges az időjárás Magyarországon, és amíg napközben még élvezni lehetett a tavaszt, délutánra megérkezett a jégeső és a fagy.

Csaknem húszfokos hőmérséklet-különbség volt Magyarországon pénteken. Míg a Bakonyban téliesre fordult az időjárás – a Dunántúlon, Hajag-tetőn 0,7 fokot mértek –, addig délkeleten, Békés megyében még többfelé 20 fokot mutattak a hőmérők napközben – írja az Időkép.

Délutánra viszont a keleti, délkeleti tájakon is pocsék lett az időjárás, és nem elég, hogy beindultak a zivatarok, több helyen borsó, sőt meggy nagyságú jégeső hullott.

Debrecenben, Derecskén és Nagybánhegyesen is elképesztő fényképeket készítettek a helyi lakosok, miközben a jégeső komoly károkat is okozott: a fákon alig maradt virág. A MetFigyelő arról közölt videót, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírpilisen úgy szakadt a jégeső, mintha havazna.

Az elmúlt időszakban száraz volt az időjárás, ám a napokban már egyre több volt a csapadék, sőt az elmúlt 24 órában volt, ahol a negyven millimétert is meghaladta a mennyisége. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint pénteken a délutáni órákban az Alföldön, északkeleten, ezen belül elsősorban a Tiszántúlon zivatarok alakulhatnak ki, valamint átmeneti viharos, 60-75 kilométer/órás szélroham is előfordulhat. A délnyugati áramlással áthelyeződő zivatarok kora estére északkelet felé elhagyják térségünket.

Szombaton viszont ismét növekszik a csapadékhajlam. Reggel délnyugaton az eső mellett már havas eső, hó is előfordulhat, délutántól pedig az Észak-Dunántúlon, Észak-Magyarországon több helyen havas esőre, főként a hegyvidéki területeken havazásba vált a csapadékforma.