Választási földrajz: a részvétel alapján a Fidesznek kedvezően alakul a helyzet

20220403121324  MG 4189
2022.04.03. 15:53
Alacsonyabb a részvétel azokon a településeken, ahol az ellenzék győzött négy éve, ami miatt ha a kormánypárti kétharmad nem is, de egy 110 és 120 mandátum közötti Fidesz-győzelem annál valószínűbb – véli a Választási földrajz.

A Választási földrajz jelzése szerint ahhoz, hogy kiélezett küzdelem legyen, jelentősen nőnie kell a részvételnek azokon a településeken, ahol az ellenzéki többség a jellemzőbb.

Így sem valószínű a kormánypárti kétharmad, de egy 110 és 120 mandátum közötti Fidesz-győzelem annál inkább

– írták Facebook-oldalukon.

A délelőtti adatok elemzésekor is arra jutottak, hogy „a Fidesznek kedvezően alakul a helyzet”, miután 9 és 11 óra között a kisebb lakónépességű települések voltak a leginkább aktívak, így majdhogynem felzárkóztak a 2018-as részvételi szinthez, míg a településhierarchián felfelé lépkedve egyre alacsonyabb a részvétel a négy évvel ezelőttihez képest. 

Ez a kormányzópártnak lehet kedvező, hiszen 2018-ban pont ezeken a területeken tudták a legnagyobbat javítani korábbi eredményükhöz képest, ráadásul nem látszódik az, hogy ez bármiben jelentőset változott volna négy év alatt

– írták, hozzátéve, hogy a különbség akár annak is betudható, főként a nagyobb településeken alakultak ki hosszabb sorok a szavazóhelyiségek előtt.

A tipikus kormánypárti bástyákat itt mutattuk be, az ellenzék biztosnak vélt pontjairól pedig itt írtunk.

A választási földrajz készítőivel korábban interjút is készítettünk, ezt itt olvashatja.

(Borítókép: Szollár Zsófia / Index)