Navracsics Tibor: Orbán Viktor nagyon tud valamit

DVAST20220204016
2022.04.04. 16:43
Aki tárgyilagosan ítéli meg a teljesítményét, annak el kell ismernie, hogy Orbán Viktor valamit nagyon tud – ezt mondta Navracsics Tibor, aki a Fidesz Veszprém megyei 3-as számú választókerületében aratott győzelmet.

A politikussal a Mandiner készített interjút, amelyben Navracsics Tibor elmondta: maximálisan elégedett az eredménnyel mind a saját választókerületében, mind országos szinten.

Sőt mindkettő még jobb is lett, mint amit a legoptimistább pillanatomban vártam

– tette hozzá a képviselő, aki korábban nem fogadott volna a saját győzelmére.

A saját választókerületéről beszélve Navracsics azt mondta: miután ötvenegy százalék feletti eredménnyel végzett, és „korábban senki nem kapott ekkora támogatást ebben a választókerületben”, ezért úgy érzi, hogy a nem fideszes szavazókat is meg tudta szólítani.

Ez alapvetően két dolognak köszönhető: az egyik, hogy kizárólag a saját programomra koncentráltam, s nem mentem bele semmilyen személyeskedésbe, negatív kampányba – miközben a versenytársaim időnként övön aluli módszerekkel támadtak. A másik tényező az lehetett, hogy nagyon gyakorlatias kampányt vittem, ügyekre koncentráltam, és nem ideológiai háborút vívtam

vélekedett a politikus, majd hozzátette: összességében helyi szinten is mérsékelt volt a kampány, azt leszámítva, hogy a végén Sümegen egy őt lejárató álfideszes szórólapot kezdtek terjeszteni (Navracsics Tibor szerint ez ügyben a helyi választási bizottság meg is állapította a jogszabálysértést).

A fideszes képviselő ezenkívül arról is beszélt, hogy a 2022-es választáson szerinte a Jobbik elárulta a saját bázisát.

A Jobbik összecsuklása és a Mi Hazánk bekerülése a parlamentbe pontosan mutatja azt az identitásválságot, ami a radikális jobboldalon van – ezzel párhuzamosan pedig folytatódott a baloldal több mint tizenöt éve tartó identitásválsága is. Szerintem mindez jelentősen gyengítette az ellenzék mozgósítóerejét és politikája vonzerejét 

– fejtette ki, hozzátéve azt is: csapnivaló jósnak tartja magát, mivel eddig még egyszer sem tudta megmondani előre, hogy a Fidesz–KDNP-nek akár kétharmada is lehet. 

Szerintem mindenki számára vaskos meglepetés

– mondta Navracsics Tibor arról, hogy ez most is így történt.

A politikus végül arról beszélt, hogy nemzetközi politikában most is  lesznek támadások a választás miatt. 

Ugyanakkor – és ez kiderült számomra a nyugat-európai politikus ismerőseimtől kapott SMS-ekből – erre az eredményre már mindenki odafigyel, pozitív értelemben is. Ha valaki egy kicsit is tárgyilagosan érdeklődik a politika, a politikai teljesítmény iránt, belátja, hogy Orbán Viktor valamit nagyon tud

– tette hozzá Navracsics Tibor. 

(Borítókép: Navracsics Tibor, a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztos  a programsorozat keretében megújuló veszprémi vár felújításának részleteiről tartott sajtótájékoztatón 2022. február 4-én. Vasvári Tamás / MTI)