Vidéken tarolt a kormányoldal, a főváros sovány vigasz az ellenzéknek

463A4343
2022.04.04. 16:54
A kormányoldal kétharmados többségét hozta a 2022-es országgyűlési választás. Az Egységben Magyarországért hatpárti ellenzéki összefogás 56 mandátumot szerzett, a Mi Hazánk hetet, míg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata egyet. Alábbi cikkünkben pontokba szedve gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat, információkat.

A választások eredményéről és a részvétel napközbeni alakulásáról ide kattintva olvashat, élő hírfolyamunkat pedig itt böngészheti. Ha csak néhány perce van a hétfői hajtásban tájékozódni a legfontosabbakról a választásokkal kapcsolatban, olvassa el rövid összefoglalónkat.

  • A Fidesz–KDNP pártszövetség országos listája mellett jelenleg kevesebb szavazat áll (2 758 502), mint négy évvel ezelőtt (2 824 551), de ennek az az oka, hogy a levélszavazatok számát még nem írták fel a pártok neve mellé. A pártszövetség már így is biztos, hogy kétharmados többséget szerzett. A hivatalos végeredmény után valószínű, hogy a pártszövetség elmondhatja: még soha egyetlen választáson sem kapott az országos listájuk több szavazatot, mint 2022 tavaszán. Egyéniben viszont hárommal több választókerületet (91) nyert négy évvel ezelőtt a kormányoldal, mint idén (88). Az ellenzéki összefogás (Egységben Magyarországért) országos listájára kétmilliónál is kevesebben voksoltak, 1 805 899 állampolgár.
  • Vidéken tartolt a kormányoldal: a 88 egyéni választókerületből 86-ot megnyert, az ellenzék mindössze Baranya megye és Csongrád-Csanád megye 1. számú egyéni választókerületében tudott nyerni Mellár Tamás, valamint Szabó Sándor révén.
  • A fővárosban a hatpárti összefogás vitt szinte mindent: a 18 budapesti egyéni választókerületből 16-ot, a Fidesz–KDNP a 13. és 14. oevk-ban győzött Szatmáry Kristóf és Dunai Mónika révén.
  • A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma a feldolgozott szavazókörökben, tehát a választásra jogosultak száma 7 536 360 fő. Közel 99 százalékos feldolgozottságnál a részvételi arány 69,54 százalék, azaz 5 241 029 fő adta le voksát. Tehát a szavazók több mint fele a kormányoldalra voksolt, az ellenzéki összefogás az állampolgárok egyharmadát tudta maga mellé állítani. Több mint kétmillióan (2 295 277 fő) nem jelentek meg az urnánál.
  • A választópolgárok több mint egy százaléka érvénytelenül szavazott. Egészen pontosan 54 705 érvénytelen szavazatot számlált az NVI.
  • A Jobbiknak tíz mandátuma lehet a parlamentben, a frakcióból négy éve kivált Mi Hazánk Mozgalomnak pedig biztosan hét. 
  • Több mint másfélszeresére nőtt a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szavazótábora, négy évvel ezelőtt összesen 99 414 voksot gyűjtött be, idén viszont már 169 567 szavazatot. Azonban az ötszázalékos parlamenti küszöböt így sem tudta átlépni a párt (3,28 százalék), így nem szerzett mandátumot.
  • A Gődény György vezette Normális Párt és a Gattyán György vezette Megoldás Mozgalom együtt sem tudott megmozgatni százezer embert. A NÉP az egyszázalékos küszöböt sem lépte át, 37 851 szavazattal (0,73 százalék) bír a teljes feldolgozottság közelében. A MeMo átlépte az egy százalékot, a begyűjtött 56 142 voks 1,08 százalékot tesz ki.
  • A választásokkal egy időben tartott gyermekvédelmi népszavazás végül érvénytelen lett. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

A választásokkal kapcsolatos legfontosabb hírekről mellékletünkben tájékozódhat, kattintson ide.

(Borítókép: Ruzsovics Dorina / Index)