A gazdagabb magyar települések a kormányváltásra szavaztak

20220403061848 PAP 0208
2022.04.06. 08:22
Több esetben is szembementek a választókerületük végeredményével a leggazdagabb települések.

A leggazdagabb magyarországi települések listáját Üröm vezeti, hiszen itt az átlagos vásárlóerő 60 százalékkal haladja meg az országos átlagot. Pest megye szentendrei központú 3. választókerületében jelentős Fidesz–KDNP-győzelem született, hiszen Vitályos Eszter, az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára 52,90 százalékkal legyőzte az összellenzék jelöltjét, Buzinkay Györgyöt (Momentum), aki a szavazatok 36,37 százalékát szerezte meg, írta meg a Menedzsment Fórum

Az eredmény a választókerületbe tartozó Ürömön már egyáltalán nem volt ennyire egyértelmű: az ország leggazdagabb településeinek lakói szavazatarányosan Buzinkay győzelmét látták volna szívesebben. Az ürömi választói jegyzékben 6200 választópolgár szerepelt, az országos átlagnál jóval többjüket, 4947 főt mozgatott meg a választás, ez 81,62 százalékos részvételi arányt jelent. A szavazatokat összeszámolva az is egyértelmű, hogy az ellenzékre vitathatatlanul többen szavaztak Ürömben, hiszen Buzinkay György 2192 szavazattal legyőzte Vitályos Esztert – írja a Menedzsment Fórum. 

Nagykovácsi az átlagnál 50,1 százalékkal magasabb vásárlóerőszinttel rendelkezik. Pest megye 2. választókerületében az ellenzéki Szél Bernadett (független) 44,10 százalékot szerzett Menczer Tamás, a KKM Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárának 47,49 százalékával szemben. Nagykovácsiban azonban az ellenzék kerekedett felül, hiszen egy szavazókört tekintve szavazatarányosan Szél Bernadett egyértelműen nyerni tudott a nagyközségben. Nagykovácsiban is rendkívül aktívak voltak a voksolók, hiszen a névjegyzékben szereplő 5994 választópolgár 82,95 százaléka, 4972 fő járult az urnákhoz. Szél Bernadett végül közel kétszáz szavazattal előzte meg legnagyobb riválisát: 23592180 arányban tudott nyerni Menczer Tamással szemben.

Pest megye 2. budakeszi központú választókerületébe tartozik az ország negyedik leggazdagabb települése: a magyar átlagnál 48,1 százalékkal magasabb vásárlóerővel rendelkező Budaörs az adatok szerint valóságos ellenzéki erőd. Bár a választókerületben, ahogy már végül Menczer Tamás kerekedett felül, Budaörs húsz szavazókörében ez egyáltalán nem így történt: mindenhol az ellenzéki jelöltnek szavaztak többen bizalmat. A különbség Menczer Tamás és Szél Bernadett közt a szavazatszámokat tekintve is jelentős: az ellenzéki összefogás jelöltje 8797 szavazatot szerzett a külügyi államtitkár 6810 szavazatával szemben.

A legszegényebb településeken tarolt a Fidesz

Pakson és Solymáron jelentős kormánypárti győzelem született, mindenképpen feltűnő, hogy a toplista első öt helyezettjéből három az összellenzék jelöltjeit részesítette előnyben.

A G7 cikke szerint a 2018-as választásokhoz hasonlóan idén is komoly fölényben volt az ország legszegényebb községeiben és falvaiban a Fidesz. Két borsodi településen, Bódvalenkén és Gadnán mindenki a kormánypártok listájára szavazott, Csenyétén és Szakácsiban 1-1 szavazatot kapott az ellenzéki lista, Fájon pedig egyet sem, de ott a Mi Hazánk húzott be egy voksot.

Ha nem is ilyen arányban, de a 20 legalacsonyabb átlagjövedelmű településen mindenhol hatalmasat nyert a Fidesz.

A magyar települések vásárlóerő szerinti összehasonlítását a GfK végezte el.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)