Amíg nincs új kormány, szünetel a pedagógussztrájk

2022.04.10. 14:25
Akkor folytatják a sztrájkot a pedagógusok, ha lesz tárgyalópartnerük, de addig is kíváncsiak, hogy pontosan milyen tízszázalékos béremelés jön.

A pedagógusok fizetésével kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök az Index kérdésére válaszolva elmondta: elvi alapon nem ért egyet azokkal a közgazdasági megoldásokkal, mikor bármilyen állami ágazat bérezése a minimálbérhez van kötve, mert a minimálbér befolyásolására csak részleges lehetőségük van, és nem akarják kiszolgáltatni az államkasszát.

A pedagógusok béremelésével kapcsolatban Orbán Viktor megerősítette, hogy a következő három évben biztosan lesz tíz-tíz-tíz százalékos béremelés a tanárok számára, ám a kormányfő örülne neki, ha még ennél is magasabb béremelést adhatnának nekik.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) ugyanakkor nem érti, hogy szerdai nemzetközi sajtótájékoztatóján pontosan milyen bérelemelésről beszélt Orbán Viktor.

Totyik Tamás, a PSZ Infostartnak nyilatkozó alelnöke szerint nem világos, hogy az említett béremelés az Európai Bizottság (EB) által felajánlott fejlesztési pénzekből vagy a kormány saját forrásaiból valósulna meg.

Úgy tudják, hogy az EB uniós forrásokból háromszor tízszázalékos bérrendezésre tett javaslatot a magyar kormánynak, amit első körben el is fogadtak. Ráadásul a brüsszeli testület indexáláshoz kötné a béremelést, tehát nem csupán egyszeri bérrendezésről lenne szó, a pedagógusbérek egyúttal inflációkövetővé válnának.

Totyik Tamás arról is beszélt, hogy míg megalakul az új kormány, addig a pedagógussztrájk is szünetel, hiszen egyelőre nincs kivel tárgyalniuk. Utána tervezik, hogy folytatják a küzdelmet.