Orbán Viktor az új kormány összetételéről és arról beszélt, hogy lesz-e megszorítás

image 6483441 (17)
2022.04.06. 16:45
A vasárnapi választási győzelem után Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatón válaszolt az újságírók kérdéseire.

Orbán Viktor három pontban összegezte a Fidesz–KDNP újabb sikerének kulcsát:

  • A magyarok békét akarnak, és arra szavaztak, aki a nagyobb garanciát jelenti a békére.
  • Magyarország sikeres ország, magas gazdasági növekedéssel, alacsony munkanélküliséggel.
  • Az ellenzék egy „csak a hatalomért” koalíció volt, ami tiszteletlenség a választókkal szemben. A Fidesz a szív és szenvedély programját, kampányát, kultúráját képviselte.

A zsinórban negyedik kormányalakítására készülő politikus a békés egyet nem értés politikáját javasolja mindenkinek, és úgy véli, ha nem értenek egyet, abból nem következik, hogy polgárháborús ellenfélként kell egymásra gondolni. A saját felelősségét abban látja, hogy tud-e jó példával elöl járni, igyekszik így tenni.

Azoknak, akik nem a Fideszre a szavaztak, Winston Churchillt idézve azt üzente:

Egyetlen győzelem sem végleges, egyetlen vereség sem végzetes.

Beszélt Vlagyimir Putyinnal

Orbán Viktor újságírói kérdésre elárulta, hogy tegnap Donald Trumppal, ma pedig Vlagyimir Putyinnal beszélt, ráadásul elég hosszan, egyébként az orosz elnök hívta fel, hogy gratuláljon a választási sikerhez. A miniszterelnök szerint azonnali tűzszünetre van szükség Ukrajnában. Azt javasolta, hogy az ukrán, a francia és az orosz elnök, valamint a német kancellár Budapesten tartson megbeszélést, ami nem béketárgyalás lenne, hanem egy azonnali tűzszünetről szóló egyeztetés. A válasz pozitív volt, de az azonnali tűzszünetnek feltételei vannak.

A miniszterelnök azt is egyértelművé tette, hogy ha az oroszok azt kérik, akkor rubelben fizetünk a földgázért. A Paks 2-beruházással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a nukleáris energia nem szerepel az Oroszországgal szembeni uniós szankciók között, ezért abból indul ki, hogy a paksi beruházás a korábban megkötött szerződés mentén folytatódhat. Azt viszont leszögezte, hogy ebből 2023-ra már nem lesz erőmű, de bízik benne, hogy minél hamarabb megépül.

Milyen összetételű lesz a következő kormány?

Orbán Viktor az erre vonatkozó kérdésre kifejtette, hogy minden választás után jelentős átalakítások voltak, a kormányalakítás pedig nem lesz gyors folyamat, valószínűleg május végénél hamarabb nem is zárul le. A miniszterelnök szerint a magyarok előtt álló kérdések logikájából kell levezetni, hogy milyen kormányra van szükség.

Annyit viszont elmondott, hogy szeretné, ha Szijjártó Péter maradna a külügyminiszter, és nem tartja lehetetlennek Lázár János visszatérését a kabinetbe.

Nem lesz megszorítás

A miniszterelnök újságírói kérdésre kijelentette: a következő egy évben kizárható, hogy megszorító intézkedések legyenek. Arról is beszélt, hogy nem fogják emelni az embereket terhelő adókat, de ha az Európai Unió nem tudja megfékezni az energiaárak növekedését, akkor ebben jöhetnek speciális, ágazati lépések.

A rezsicsökkentés megtartása a gazdasági növekedés mértékétől, illetve attól is függ, hogy sikerül-e az Európai Unióban elfogadtatni az áram és a gáz árának különválasztását, az ETS-rendszer, valamint a bioadalék kötelező hozzáadásának felfüggesztését az üzemanyaghoz.

A belföldi intézkedésekről az is kiderült, hogy a családtámogatási rendszer bővítését tervezik, és az árstopok politikája is maradhat.

Orbán Viktor a jogállamisági mechanizmus megindításáról szóló bizottsági levelet még nem látta, de elöljáróban világossá tette: bármi is szerepel benne, Magyarország nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnába, nem fogják elfogadni az energiakereskedelmet érintő szankciókat, és genderügyben sem engednek.

A miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatóját itt közvetítettük.

(Borítókép: Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban 2022. április 6-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)  • Bérelnék
  • Bankszámla