Juhász Péter: Le kellene mondaniuk az ellenzéki pártvezetőknek

LRM EXPORT 20180408 192732
2022.04.11. 09:33
Az Együtt volt elnöke úgy gondolja, hogy az ellenzéki vezetők még mindig a 20-30 évvel ezelőtti pártpolitikában gondolkodnak.

Juhász Péter szerint a Fidesz–KDNP zsinórban negyedik kétharmados parlamenti többséget hozó győzelme után gondolatvilágban nem a választásokhoz kell igazodni, mert „nem demokratikus rendszerben élünk, így demokratikus választáson nem lehet leváltani a Fideszt”. A volt politikus úgy látja, hogy társadalmi nyomást kell kialakítani, „el kell kezdeni újragombolni a kabátot civileknek és az ellenzéki pártoknak is”.

A parlamenti politizálás teljesen értelmetlen, ezen felesleges gondolkodni is. El kell engedni, hogy választásra készülünk, el kell engedni, hogy bármilyen javaslat átmehet a Fideszen, ellenállásra van szükség. És empátiára, együttérzésre, kemény, szívós terepmunkára.

A kommunikációs tanácsadó hangsúlyozta, hogy a civileknek és az ellenzéki politikusoknak együtt kell működniük, de nem pártalapon, és nem a pozíciókat, a mandátumszámot, vagy a választási győzelmet érintő ambícióval, helyette „a cél a civil utcai ellenállás megszervezése”. Juhász Péter úgy véli, az az üzenet nem jutott el az emberekhez a kampányban, hogy lehet másképpen élni és kormányozni, meggyőződése „ha az emberek tudnák, hogy nem csak ez az egyetlen lehetséges kormányzási stratégia van, akkor egy szabad választáson nem választották volna meg a Fideszt”.

Az ellenzéki pártvezetők lemondására vonatkozó kérdésre az rtl.hu-nak kifejtette:

Ez nem kérdés, le kellene mondaniuk. Amikor az Együtt nem kapta meg a bejutáshoz szükséges szavazatszámot, azt mondtuk, hogy ennek így nincs értelme, levontuk a következtetéseket. Mégis fontos hozzáfűznöm, hogy senkit nem akarok lemondásra felszólítani vagy görcsösen bűnbakot keresni, nekik egyesével kellene felállniuk és vállalni a felelősséget. Annak viszont semmi értelme, hogy egymásra mutogatnak.

Juhász Péter nem tudja, milyen szóval jellemezhetné a Gyurcsány Ferenc vagy Jakab Péter által Márki-Zay Péter irányába megfogalmazott kritikát, de rögzítette: „Ők még mindig abban gondolkodhatnak, hogy szerveznek egy nagyobb pártot és majd ezt méretik meg a Fidesszel szemben. Ez teljesen más hozzáállás, mint ami szerintem célravezető lenne”.

Az Együtt korábbi elnöke nem hiszi, hogy túl sok múlt volna Márki-Zay Péteren, „az alapvető probléma az ellenzék hozzáállása volt”.

Még mindig a 20-30 évvel ezelőtti pártpolitikában gondolkodnak, ezt Gyurcsány és Jakab is megmutatta: kire lehet ráfogni a kudarcot úgy, hogy én jobban jöjjek ki belőle? De kit érdekel ez, amikor az a keret, amiben az esetleges népszerűség megjelenik, nem tágult, hanem szűkült?

Juhász Péter ezt a helyzetet összefoglalva elmondta: azon versenyeznek, hogy az egyre kisebb tortából kinek mekkora szelet jut.

(Borítókép: Szekeres Máté / Index)