Nyomozás indult a külügyminisztériumi kibertámadások miatt

2022.04.13. 19:24
Orbán Viktor szerint a minisztériumokat fenyegető hackertámadásokban nincs semmi meglepő. Vadai Ágnes írásbeli választ kért a legfőbb ügyésztől a magyar külügyi tárcát ért orosz kibertámadásokról.

Március 29-én röppent fel a hír, hogy orosz hackerek látják a magyar külügyminisztérium munkáját. A Direkt36 cikkére a tárca korábban úgy reagált, hogy kampányhazugságokkal nem foglalkoznak, de Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatóján elismerte, hogy az összes magyar minisztériumot folyamatosan támadják hackercsoportok.

Vadai Ágnes, a DK képviselője a Facebookon közzétett videójában közölte: értetlenül állnak az eset előtt. Ha erről tudott a kormány, miért nem hozták az információt nyilvánosságra, és miért építették le a kibervédelmet – tudakolta.

Az oroszok már nem is a spájzban, hanem a kormány dolgozószobájában vannak

– jelentette ki Vadai Ágnes. Hozzátette: más országokat is ért orosz hackertámadás, de másként reagáltak a kormányaik. A cseh kormány például a nyilvánosság mellett értesítette erről a szövetséges államok szervezeteit.

A DK alelnöke írásban kérdezte a legfőbb ügyészt, Polt Pétert, hogyan értelmezi az üggyel kapcsolatban a hazaárulás bűntettének Btk. 258. paragrafusát. Vadai Ágnes szerint hivatalból eljárást kellene indítania Szijjártó Péter ellen.

A legfőbb ügyész Vadai Ágnes levelét feljelentésként értékelte, és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbította a megkeresést. A nyomozó hatóság közölte, hogy már a cikk megjelenésének napján nyomozást rendeltek el „a Btk. 423. § (1) bekezdésébe ütköző, információs rendszer vagy adat megsértése vétségének gyanúja miatt” – írja a 24.hu.