Kincses Gyula: Ez a széttöredezett ellátórendszer nem működtethető

DSC 8498
2022.04.16. 10:43
A Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy látja, hogy szükség lenne az egészségügyben egy több területet átfogó mestertervre.

Kincses Gyula a választások után így foglalta össze az egészségügy helyzetét:

A „folytatjuk” már biztos, hogy nem működik. Nem gondolom, hogy a kormány ezt ne tudná: az egészségügyben szükség van a folyamatos korrekciókra, de időnként egy-egy nagyobb változás is elkerülhetetlen.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke a Népszavának adott interjújában arról is beszélt, hogy az utolsó átfogó terv a 11 éve készült Semmelweis Terv volt, azóta azonban megváltoztak a technológiai, a kulturális, a környezeti és a megbetegedési viszonyok, amelyek megkövetelik a szerkezet és a működés átalakítását.

Kincses Gyula érti, hogy a választás előtt semmilyen politikai erő nem mert érdemi változásba belekezdeni, de

a választások lezajlottak, és a kormányzatnak is látnia kell, hogy ezt a széttöredezett ellátórendszert, ennyi telephellyel, ennyi orvosi munkahellyel, nem lehet munkaerővel ellátni, nem működtethető.

A MOK elnöke szerint látható, hogy az egészségügy rendszerszinten nem hozza azt az eredményt, ami egyébként a fejlettsége alapján várható lenne. Az orvosok béremeléséről elmondta: ahol a fizetés javul, ott csökken az önkizsákmányolási kényszer, tehát nem kell három-négy állást vállalni, de így azok a helyek maradnak betöltetlenek.

Pozitív lépésnek tartják a hálapénz betiltását is, ezzel viszont „az ellátást szervező informális erő, a »láthatatlan kéz« is visszaszorult, és sajnos nem jött helyette egy legális érdekeltségi rendszer”.

Alapvető probléma, hogy az orvosbéremelés nem valamilyen komplex intézkedés részeként, benne a szakdolgozói bérek érdemi emelésével, az intézményszerkezet kiigazításával együtt zajlott le. Emiatt van szakemberhiány. A harmadik nagyon súlyos adósság a köz- és a magánegészségügy viszonyának a rendezetlensége.

A Magyar Orvosi Kamara álláspontja szerint kellene egy mesterterv, amely „egyidejűleg foglalkozna a forrásteremtéssel, a humán erőforrással, a kompetenciák átrendezésével, mindez a magánegészségügyre is kiterjedően”.

Kincses Gyula a koronavírus-járvány esetleges következő hullámáról úgy fogalmazott, hogy „mindenki – az operatív törzstől a kórház portásáig ebben a rendszerben – tanult annyit, hogy ha nem lesz új, durva mutáció, érdemben nagyobb terhelés, akkor az ellátórendszer képes lesz azt kezelni”.

(Borítókép: Kincses Gyula. Fotó: Bődey János / Index)