Több száz millió forintot foglaltak le a pénzügyminisztériumi korrupciós vizsgálatban

BJASZ20210601038
2022.04.21. 20:33
200 millió forintnyi készpénzt, 60 millió forintnyi értékpapírt és egy 40 millió forint értékű luxusautót is lefoglaltak, továbbá ingatlanokat is zár alá helyeztek a Pénzügyminisztérium korrupciós botrányával összefüggésben, amelyben jelenleg is zajlik a vizsgálat. Hét gyanúsítottat már őrizetbe vettek, köztük egy minisztériumi főosztályvezető is található.

Szerdán derült ki, hogy vesztegetés gyanúja miatt őrizetbe vették a pénzügyi tárca munkatársait. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón még azt mondta, hogy összesen öt minisztériumi dolgozót vettek őrizetbe, közülük viszont egy ember a Miniszterelnökségen dolgozott. Hozzátette azt is, hogy elsősorban GINOP-pályázatok és magángazdasági pályázók lehetnek érintettek a botrányban. 

Az ügyről napközben a Központi Nyomozó Főügyészség is tájékoztatást adott, és elmondták, hogy már 18 embert hallgattak ki.

Az ügyészség hivatalos személyektől több mint kétszázmillió forint készpénzt, megközelítőleg hatvanmillió forint összegben értékpapírt és egy – készpénzért vásárolt – negyvenmillió forint értékű autót foglalt le, valamint több ingatlan zár alá vételét rendelte el

– áll a Központi Nyomozó Főügyészség közleményében.

A főügyészség szerint összesen mintegy 25 helyszínen végeztek kutatást, és időközben hétre nőtt az őrizetbe vettek száma, közülük pedig hat embernek már a letartóztatását is kezdeményezték. Hozzátették azt is, hogy az elkövetők összesen mintegy tízmilliárd forint összértékű pályázattal kapcsolatban követhettek el visszaéléseket, amelyek miatt összesen tizenegy gazdasági társasággal szemben megindították a jogi személyekkel szemben alkalmazható büntetőeljárást.

Azt is kiderült, hogy az őrizetbe vett gyanúsítottak a Pénzügyminisztérium egyik kihelyezett részlegén dolgoztak, és hogy egy minisztériumi főosztályvezető is van köztük.

Ez lehet a büntetésük

Az ATV-nek nyilatkozva Lichy József ügyvéd azt mondta, hogy a hivatali vesztegetés elfogadása súlyos bűntett, és ha üzletszerűen követik el, akkor 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

De hogyha valaki vezető beosztású hivatali személy, akkor ez a tételkeret 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztés

– tette hozzá Lichy József.

(Borítókép: A Pénzügyminisztérium épülete a főváros V. kerületében, a József nádor téren. Fotó: Jászai Csaba / MTI)