A Momentum csak feltételekkel venne részt a parlamenti munkában

DSC7501
2022.04.25. 12:34
Fekete-Győr András, a Momentum frakcióvezetője hivatalos levelet küldött Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének arról, hogy a Momentum milyen feltételek teljesülése mellett venne részt teljes mértékben a parlamenti munkában.

Fekete-Győr András a Facebook-oldalán tette közzé a levelét, amelyet Kocsis Máténak, a Fidesz frakcióvezetőjének küldött.

Önök az elmúlt 12 évet azzal töltötték, hogy kiüresítsék a magyar parlamentarizmust. Az Ön frakciójának köszönhető, hogy az ország ügyeiről szóló érdemi viták helyett mára nagyrészt Kövér László büntetéseiről és tehetetlen ellenzéki képviselők performanszairól szól az Országgyűlés munkája. Ahol számos, a nemzet jövőjét meghatározó nagy kérdés dőlt el, mára a miniszterelnök hatalmi céljainak egyszerű kiszolgálójává vált, amihez Ön és a frakciójához tartozó, semmilyen egyéni mozgástérrel nem rendelkező képviselők örömmel asszisztálnak.

A momentumos politikus szerint a parlament munkájának kiüresítésén túl a választások kiüresítése is a Fidesz felelőssége.

A Fidesz-frakciónak köszönhető, hogy jó ideje nem beszélhetünk tiszta választásokról Magyarországon. Többek között az is Önöknek köszönhető, hogy a Médiatanács a demokratikus nyilvánosság működésének biztosítása helyett pártkatonákkal lett feltöltve, és a kormány hatalmi céljainak kiszolgálójává vált

– fejtette ki Fekete-Győr András.

A Momentum megválasztott frakcióvezetőjeként az az álláspontja, hogy az ellenzéknek nincs helye a parlamenti alakuló ülésen, és nem szentesítheti szimbolikusan sem a választások tiszta és demokratikus voltát.

Fekete-Győr András ugyanakkor egy ötpontos követelési listával is előállt, a Momentum akkor vesz részt az alakuló ülésen és az érdemi parlamenti munkában, ha ezek teljesülnek:

  1. A mindenkori kormánypártok a mindenkori ellenzéki pártokkal egyetértésben változtathassák meg a választási törvényeket, illetve az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat.
  2. A közmédia élére a parlamenti pártok konszenzussal válasszanak vezetőket, így biztosítva a közmédia valóban független és pártatlan működését.
  3. Az országgyűlési képviselők kapják vissza az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványaikat.
  4. Kezdődjön meg egy, a választások tisztaságát garantáló, valamint a választási kampány során elkölthető pénzekről szóló új jogszabály közös kidolgozása.
  5. Induljon valódi párbeszéd a kormány és a szakmai érdekképviseletek között, induljanak háromoldalú tárgyalások a sztrájkjogról (kormányoldal, ellenzék, reprezentatív szakszervezetek).

Nem sokkal az április 3-i országgyűlési választás után jelentette be a Momentum, hogy képviselőik bojkottálni fogják a parlament alakuló ülését. Fekete-Győr András és Hadházy Ákos is arról beszélt, hogy új alapokra kell helyezni az ellenzéki politizálást. A többi ellenzéki párt álláspontjáról korábbi összefoglaló cikkünkben írtunk.

(Borítókép: Fekete-Győr András 2021. október 11-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)