Jogerősen négy évet kaptak a Kozma utcai fogolylázadók

2022.04.26. 19:00
Jogerősen négy-négy év fegyházzal sújtotta a Fővárosi Ítélőtábla a Kozma utcai fogolylázadás két vádlottját kedden kihirdetett másodfokú határozatával.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2021. május 7-én mondta ki a más ügyben jogerős szabadságvesztését töltő két vádlott többszörös visszaesőkénti bűnösségét fogolyzendülésben, ezért őket négy-négy év fegyházra ítélte azzal, hogy nem bocsáthatók feltételes szabadságra.

Az elsőfokú ítélet szerint három vádlott a Budapesti Fegyház és Börtön Kozma utcai objektumának egyik zárkájában töltötte jogerős szabadságvesztését.

2018. január 6-án a börtön őrei kiabálást hallottak a vádlottak zárkájából, ezért felszólították őket a hangoskodás befejezésére. A biztonsági osztályvezető beszélni próbált a vádlottakkal, akik azonban azonnali átszállításukat követelték.

A három férfi időközben ágyakkal eltorlaszolta a zárkaajtót, és testüket az ágynak feszítve akadályozták annak kinyitását, ám az őrök betörték az ajtó kémlelőüvegét, és könnygázt vetettek be, majd a zárkaajtó pántját lecsavarozva bejutottak a helyiségbe.

A vádlottak bilincselés közben is ellenálltak.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére eltérő tényállásért és minősítésért, valamint hosszabb szabadságvesztésért, a vádlottak és védőik pedig részben felmentésért, részben enyhítésért fellebbeztek.

A tábla másodfokon helybenhagyta a törvényszék döntését: megállapította, hogy az elsőfokú bíróság perrendszerűen folytatta le az eljárást, a tényállásból okszerűen következtetett a vádlottak bűnösségére, és helyesen minősítette a cselekményt. A tábla egyetértett az első fokon kiszabott, a büntetési tétel felső határához közelítő „példás” szabadságvesztéssel is, amelynek enyhítésére nem látott lehetőséget a vádlottak többszörösen büntetett előélete miatt.

A másodfokú határozat jogerős. Az ügy harmadrendű vádlottja 2020-ban elhunyt, ezért vele szemben a bíróság megszüntette az eljárást – írja az MTI.