Kiderült, hogy bányát nyitnának, lemondott a polgármester, az időközin már nem is indul

2022.05.03. 09:55
Polgármestert és képviselő-testületet választanak vasárnap a Komárom-Esztergom megyei Pilismaróton, mert a falu vezetése egy kavicsbánya megnyitása elleni tiltakozást látva 2020. augusztus elején lemondott.

Együd Balázs, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta, a polgármesteri székért hét független jelölt méreti meg magát. A korábban lemondott polgármester nem indul. A hat képviselő-testületi helyre 11 független jelölt közül választhat a szavazásra jogosult 1640 lakos.

A településvezetői tisztséget a független Bartal Achilles, Csonka József, Czánt Albert Elemér, Fürnstáhl Ignác, Hunyadi Balázs, Kaszala Tihamér és Korcsák Gábor szeretné elnyerni.

A faluban a Duna-parti lakóházak szomszédságában, 122 hektáron külszíni sóderbányát akart nyitni egy vállalkozás.

A lakók népszavazási kezdeményezést nyújtottak be, hogy megállítsák a szerintük környezetkárosító beruházást. Az ügyről itt olvashat bővebben.

A feltett kérdés hitelesítését a helyi választási bizottság azzal az indokkal tagadta meg, hogy a megfogalmazás nem egyértelmű, eldöntése településrendezési szakértelmet igényel a válaszadóktól.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 2020. augusztus végén visszavonta a tervezett bánya környezetvédelmi engedélyét, arra hivatkozva, hogy a tervezett bányanyitás nincs összhangban a község szabályozási tervében és a helyi építési szabályzatban rögzített előírásokkal.

Április végén írtunk arról, hogy újra meg lehet tartani a járvány miatt elhalasztott időközi választásokat, összesen több mint 160 ilyen lesz.