Megérkeztek a történelemérettségi nem hivatalos megoldásai

D MTZ20220504015
2022.05.04. 13:03 Módosítva: 2022.05.04. 13:31
Szerdán történelemmel folytatódott a 2022-es érettségi időszak harmadik vizsganapja. Középszinten a diákoknak összesen 180 perc állt rendelkezésükre, nem sokkal 12 óra után pedig az első, nem hivatalos megoldások is megérkeztek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, ma a történelemtudásukról adhattak számot a végzős diákok. Középszinten mintegy 66 ezren, emelt szinten pedig csaknem nyolcezren vizsgáztak a tantárgyból.

A középszintű történelemérettségi a hagyományoknak megfelelően összesen 180 percig tartott. Az első rész egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból állt. A diákok ennél a résznél a bolsevik ideológiáról és a két világháború közötti szovjet–orosz történelemről, a Rákosi- és a Horthy-korszakról, a magyarországi romákról, a reformációról és a zsidó vallásról kaptak kérdéseket. Egy, az Eduline-nak nyilatkozó szaktanár az első részt megoldhatónak nevezte, hozzátette ugyanakkor, hogy azért kellett hozzá „egy kis háttértudás, egy kis szakmai nyelvezet”.

Az írásbeli második részében esszéfeladatokat kaptak a vizsgázók, itt az athéni demokrácia, a második ipari forradalom, a Kádár-korszak és az Árpád-kori magyar történelem került terítékre. Mindkét magyar témának megvolt a maga előnye, a Kádár-korszakot ugyanis nemrég tanulták a diákok, az Árpád-korhoz viszont számos információ megtalálható az atlaszban.

Az oktatási szakportál már a nem hivatalos megoldásokat is közzétette, ezeket ide kattintva tekintheti meg.

A németesek csütörtökön szusszanhatnak

Mint ismert, hétfőn a magyarérettségivel startolt el a 2022-es tavaszi vizsgaidőszak, majd kedden matematikából, szerdán pedig történelemből vizsgáztak a diákok. A hét második felében a nyelvi érettségik következnek, csütörtökön az angol, pénteken a német írásbelit rendezik meg, jövő héttől kezdve a szabadon választható tantárgyak következnek. Az írásbeli vizsgák május 23-ig tartanak. Két év után ismét megrendezik a szóbeliket, a diákok emelt szinten június 1-től 9-ig, középszinten pedig június 13-tól 24-ig felelhetnek.

(Borítókép: Középszintű írásbeli történelemérettségi vizsga a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnáziumban 2022. május 4-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)